În multe localități gălățene, risc mare la inundații din cauza indiferenței primarilor

Data : 7 mai 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Sistemul de Gospodărire a Apelor Galați a sancționat Primăria Bălășești cu o amendă de 80.000 de lei.

Codul Galben pentru precipitații și avertizarea „nowcasting” – Cod Portocaliu emisă luni seara de Administrația Națională de Meteorologie prin care erau anunțate averse torențiale cu debite de 40 – 50 de litri pe metrul pătrat în zonele comunelor gălățene Liești, Umbrărești, Cosmești, Barcea, Drăgănești, Tudor Vladimirescu, Ivești, Fundeni, Nămoloasa și Movileni, readuc în discuție modul în care primarii și consiliile locale derulează activitățile care sunt menite să reducă riscurile producerii inundațiilor ca urmare a acumulării apelor provenite din torenți.

Ar fi vorba în primul rând de decolmatarea și curățarea rigolelor de scurgere ale drumurilor, dar și de curățarea cursurilor de apă de vegetația și deșeurile care împiedică scurgerea rapidă a apei.

La un control efectuat săptămâna trecută de echipele de la Administrația Națională Apele Române, Sistemul pentru Gospodărirea Apelor Galați, cu privire la modul în care au fost salubrizate cursurile de apă şi au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele în localităţi, pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor, s-a constatat că în multe localități gălățene aceste operațiuni erau în derulare. Nu se lucra la decolmatarea rigolelor la Bălășești și Târgu Bujor, unde, potrivit constatărilor hidrologilor „rigolele şi şanţurile stradale prezintă un grad ridicat de colmatare”.
Au fost verificate sectoare a 70 cursuri de apă şi a doi afluenţi ai râurilor Siret, Bârlad şi Prut. Au fost identificate mari grămezi de gunoaie depozitate ilegal în albiile cursurilor de apă la Bălășești și Independența, iar în cantităţi mai mici la Șendreni și Umbrărești.

A fost constatat și faptul că unele dintre cursurile de apă nu erau curațate de vegetație, această situație crescând riscul producerii inundațiilor: „Capacitatea de transport şi viteza de scurgere a debitelor de viitură este diminuată datorită prezenţei de vegetaţie lemnoasă şi acvatică, în albiile minore ale cursurilor de apă din comunele: Bălășești, Șendreni și Vlădești”, se spune în raportul Sistemului de Gospodărire a Apelor Galați.

Primăria Bălășești, sancționată cu o amendă de 80.000 lei

Cele mai mari riscuri de producere a unor inundații ca urmare a necurățării albiilor cursurilor de apă a fost constată în comuna Bălășești, unde pe cursurile de apă ce tranzitează satele componente au fost găsite cantități mari de ambalaje tip PET, material lemnos, gunoi de grajd, deșeuri menajere, dar și animale moarte. Pentru această degringoladă, care mai fusese constatată și la precedentele controale, Primăria Bălășești a fost amendată cu 80.000 lei:

„UAT comuna Bălășești a încălcat prevederile art. 87, pct. 47 din Legea Apelor nr. 107/1996, în sensul în care nu a dus la îndeplinire, la termenele stabilite prin procesele verbale de constatare, a măsurilor dispuse anterior cu privire la eliminarea depozitărilor necontrolate de deșeuri identificate, precum și continuarea lucrărilor de igienizare și decolmatare a rigolelor, șanțurilor și podețelor, menționate în procesul verbal nr. 628/18.04.2018.

De asemenea UAT comuna Bălășești a încalcat prevederile art. 87, pct. 60 din Legea Apelor nr. 107/1996, în sensul în care UAT comuna Bălășești nu a asigurat curățarea cursurilor de apă și a malurilor acestora pe raza localităților, precum și neluarea masurilor operative privind verificarea stării de salubritate a cursurilor de apă, urmând a fi sancționată cu amendă contravențională de la 75.000 lei la 80.000 lei, conform art. 88, pct. 1, lit a din Legea Apelor nr. 107/1996”, se mai spune în raportul Sistemului de Gospodărire a Apelor Galați.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de