În caz de război, în adăposturile Apărării Civile pot fi cazați numai 17% dintre gălățeni

Data : 28 mai 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Alți 63% din gălățeni pot fi cazați în 824 de subsoluri şi în 209 pasaje, garaje, galerii, tuneluri, etc.

Pentru protecţia populaţiei în cazul unor atacuri aeriene a fost constituită o rețea de adăposturi ale Apărării Civile pentru puncte de comandă destinate Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă și adăposturi publice de protecţie civilă aflate în administrarea consiliilor locale, la acestea adăugându-se şi un fond privat de adăpostire realizat de operatorii economici şi proprietarii de imobile.

În timp de pace adăposturile publice de protecţie civilă, cu excepţia spaţiilor amenajate ca puncte de comandă, pot fi utilizate pentru alte destinaţii, cu respectarea normelor tehnice, cu obligaţia de a fi eliberate în situaţii de urgenţă în maximum 24 de ore şi cu informarea prealabilă a centrelor operaţionale din cadrul serviciilor de urgenţă profesioniste.

În adăposturile Apărării Civile pot fi cazați 17% dintre gălățeni

Potrivit unui raport al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Galați, discutat în cadrul Comisiei de Dialog Social de la Prefectură, „la nivelul judeţului Galaţi avem un necesar de adăpostit de 118.937 de persoane și există construite din timp de pace 180 adăposturi de protecţie civilă cu o capacitate de 19.879 persoane, adică aproximativ 17% din necesar”.

La nivelul municipiului Galaţi există 154 de adăposturi publice de protecţie civilă în subordinea Consiliului Local Galaţi, precum şi 24 de adăposturi la operatori economici. La Tecuci sunt două adăposturi.

Aceste adăposturi sunt marcate la ușile de acces cu litera „A” și cu un simbol grafic.

Alți 63% din gălățeni pot fi cazați în subsoluri, pasaje, garaje, galerii sau tuneluri

În scurt timp, mai pot fi amenajate ca adăposturi simple un număr de 824 de subsoluri, cu o capacitate de 70.937 persoane, adică 60% din necesar, şi un număr 209 alte spatii, respectiv pasaje, garaje, galerii, tuneluri, etc., cu o capacitate de 4279 de persoane, respectiv 3% din necesar.

„Se ajunge astfel la un procent de 80% din necesarul de adăpostit , pentru restul de 20 % urmând ca la punerea în aplicare a Planului de mobilizare a economiei și pregătirea teritoriului pentru război să se construiască adăposturi tip din prefabricate de beton sau din material lemnos, conform planurilor întocmite în acest scop”, se spune în raportul ISU Galați.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de