GALERIE FOTO Galațiul a devenit, pentru o seară, capitala portului tradițional românesc

Data : 25 ianuarie 2018

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Totul a fost posibil datorită Asociației Iubesc Galațiul și a Fundației Flori de Ie.

Totul a început cu intonarea imnului național al Romaniei, interpretat de Adelina Diaconu și Adrian Mărginean, ambii soliști ai Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galați, urmat imediat de momentul artistic oferit de ansamblul „Doina Covurluiului”, din cadrul Centrului Cultural Dunărea de Jos.

Partea cea mai așteptată a serii a fost parada celor 100 de costume populare autentice cu vechime cuprinsă între 70 și 140 de ani, din colecția Flori de ie, din toate zonele etnografice ale României.

„Portul românesc a fost portul de totdeauna al românului, atât în zi de lucru, cât și în zi de sărbătoare. Alcătuit din cămașa de purtare ori din ie, din catrințe, fote și valnice în costumul femeisc, ori din cămașa, cioaoreci și ițari în costumul bărbătesc, acesta s-a purtat și se mai poartă și astăzi în unele zone ale țării. Astăzi, la Galați, am ales să ne orientăm către sursele primare, către rădăcinile istorice, deoarece ne dorim să evidențiem valorile tradiționale și elementele caracteristice ale culturii și civilizației românești. Totodată, punem accentul pe aportul românului la îmbogățirea zestrei naționale”, ne-a declarat Cristina Chiriac, din partea Fundației Flori de Ie.

La rândul ei, Oana Claudia Iurescu, reprezentanta Asociației Iubesc Galațiul a postat imediat după eveniment pe Facebook următorul mesaj:

„M-a copleșit numărul extrem de mare de iubitori ai portului tradițional românesc. Nu mă așteptam ca într-o seară atât de friguroasă, peste 1.000 de oameni să-și facă timp să ajungă în holul Universității „Dunărea de Jos” din Galați. Chiar dacă nu a fost gală de Oscar, o să împrumut din tradiția de acolo și voi transmite mulțumiri, tuturor celor care au fost alături de mine la acest eveniment. În primul rând Cristinei Chiriac, fără de care nimic nu ar fi fost posibil, echipei cu care Cristina a venit la Galați, și mă gândesc aici la Brândușa Bordeianu Make-up Academy, mulțumiri speciale gadelor de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Clubului Studenților Basarabeni și Bucovineni din Galați, Patronatul Femeilor din Meșteșugărit, Asociația Freelancerilor și Centrul Cultural Dunărea de Jos. La fel, Gala de seara trecută nu ar fi putut avea loc fără cotribuția modelelor, venite de la CNMK Galați, CNVA Galați, Colegiul Tehnic Aurel Vlaicu, dar și studentelor de la Medicină sau Inginerie. Dacă am scăpat pe cineva să-mi fie iertat și accept cu drag să se eticheteze în această postare. Nu în ultimul rând, vreau să mulțumesc oamenilor politici din Galați care au răspuns invitației, dar și primarului de la Cahul, domnul Nicolae Dandiș, care ne-a dovedit că este deschis unei colaborări mult mai profunde cu administrația orașului de la Dunăre. Mi-ați făcut seara mai frumoasă. Este cea mai frumoasă sărbătoare a Unirii Principatelor Române de când mă știu. Încă o dată, mă înclin în fața tuturor”.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Iubesc Galațiul, reprezentată de Oana Claudia Iurescu împreună cu creatorul brandului Flori de Ie – Cristina Chiriac și susținut de Sissi – cea mai fină șuncă din România. Partenerii evenimentului au fost Consiliul Județean Galaț, Brândușa Bordeianu – Make-up Academy, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Clubul Studenților Basarabeni și Bucovineni din Galați, Casa de Cultură a Studenților din Galați, Patronatul Femeilor din Meșteșugărit, Asociația Freelancerilor și Centrul Cultural Dunărea de Jos.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de