Galațiul, cel mai „verde” oraș după ce Primăria a „umflat” suprafața spațiilor verzi la 923 ha

Data : 13 mai 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Cu 30,44 mp de spații verzi pe locuitor am întrecut Clujul (25,28 mp), Bucureștiul (23,21 mp) și Timișoara (17 mp).

În ultimii 12 ani, la Galați a avut loc un miracol, pentru că suprafețele de spații verzi din oraș au crescut de la 2,67 mp pe cap de locuitor în 2007 la 30,44 mp pe locuitor.

Ce-i drept, „miracolul” s-a produs numai în evidențele Primăriei Galați, nu și în mod concret în oraș. În „Planul de calitate a aerului în Municipiul Galați pentru dioxid de azot și oxizi de azot în perioada 2018 – 2022”, depus de Primărie la Agenția pentru Protecția Mediului Galați este raportată o suprafață de spații verzi de 923,09 ha!

La nivel național, media este de 21,4 mp pe locuitor

Din 2007, odată cu intrarea în Uniunea Europeană, se discută și la noi despre standardul de suprafață verde pe cap de locuitor, care la nivel european este de 26 mp. Atingerea acestui standard este o provocare în primul rând pentru primăriile marilor orașe, în care gradul de poluare este mai ridicat din cauza poluării generate de platformele industriale, traficul rutier, centrale termice, etc.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, suprafața totală a spaţiilor verzi era la sfârșitul lui 2017 de 26.639 hectare, media națională fiind de 21,4 mp per locuitor. Media națională este îmbunătățită de orașele mici, precum Cavnic, care are 674,1 mp de spații verzi pe locuitor.

În ceea ce privește marile orașe, lucrurile se complică pentru că circulă diverse cifre. Potrivit unei statistici realizate în urmă cu câțiva ani de Institutul de Politici Publice în baza datelor comunicate de primării, cele mai mari suprafețe de spații verzi pe cap de locuitor erau la Brașov (29 mp), Craiova (28 mp), Galați (25 mp) și Brăila (23 mp), urmate de Timișoara (17,08 mp), Iași (9 mp), Sibiu (8,61 mp), Reșița (8,35 mp), Constanța (7,98 mp), Deva (7,82 mp), Oradea (7,37 mp), Focșani (7 mp), Tg Jiu (6,22 mp), Turnu Severin (6 mp), Miercurea Ciuc (6 mp) și Tulcea (5 mp).

Potrivit unor statistici recente, la Cluj-Napoca există o medie de 25,28 mp de spații verzi pe cap de locuitor, la București media fiind de 23,21 mp, la Timișoara de 17 mp, la Constanța de 13 mp, iar la Iași de 18.8 mp pe locuitor.

La Galați, un prim salt de la 2,67 la 24,6 mp de spații verzi pe locuitor

Prima controversă în legătură cu suprafața de spații verzi din oraș s-a produs la Galați în vara anului 2007. La câteva luni de la intrarea în Uniunea Europeană, agențiile județene de mediu au făcut bilanțul suprafețelor de spații verzi din orașe și municipii și au stabilit pentru fiecare localitate în parte media de suprafețe de spații verzi pe locuitor.

Directorul de atunci al Agenției de Protecția Mediului Galați, Mihai Turcu, a făcut publică cifra, anunțând că la Galați sunt 2,67 mp de spații verzi pe locuitor. Cifra, situată cu mult sub standardul UE era o bilă neagră pentru pentru Primăria Galați. Să ne amintim că în perioada de după 1990 la Galați au apărut aproximativ 10.000 de garaje și 5.500 de chioșcuri, majoritatea construite pe spațiile verzi. Iar suprafețele de terenuri rămase printre blocuri nu pot fi numite spații verzi, pentru că cea mai mare parte a acestora sunt maidane prăfuite.

Pentru că se apropiau alegerile locale din 2008, funcționarii din Primăria Galați au pus umărul la obținerea unui nou mandat de către primarul Dumitru Nicolae (PSD) și au realizat din condei „saltul“ de la 2,67 la 24,6 mp, aproape de standardul Uniunii Europene.

Mărirea suprafeţei de spaţii verzi a fost obţinută prin refacerea calculelor în baza datelor „aranjate“ de funcţionarii Serviciului Patrimoniu şi cei de la Direcţia Tehnică a primăriei, care au recalculat până le-a ieşit că la Galaţi existau 7.221.900 de mp de spaţii verzi. Probabil că în „patrimoniul“ de spaţii verzi au fost trecute şi cele 63 ha de cimitire, ori cele 15 ha de luciu de apă ale Bălţii Cătuşa sau cele 250 ha de maidane dintre blocuri, acoperite de garaje, praf şi gunoaie.

Astfel, într-un timp foarte scurt media suprafețelor de spații verzi din Galați a crescut de 11,4 ori!

Dar astfel de creșteri sunt imposibile. Dacă la Timișoara, creșterea a fost lentă, de la 16,2 mp în 2008 și 16,43 mp în 2010 ajungându-se în 2012 la 17,08 mp de spații verzi pe locuitor, la Galați s-a ajuns la o creștere uluitoare. În oraș ar fi trebuit să apară sute de hectare de parcuri, lucru care, evident, nu s-a întâmplat.

Un nou salt: cu 30,44 mp, Galațiul e cel mai „verde” mare oraș din România!

Dar edilii Galațiului nu s-au mulțumit cu atât și între timp au depășit cu mult standardul UE. În „Planul de calitate a aerului în Municipiul Galați pentru dioxid de azot și oxizi de azot în perioada 2018 – 2022”, depus de Primărie la Agenția pentru Protecția Mediului Galați este raportată o creștere a spațiilor verzi din oraș, de la 875 ha în 2012 la 923,09 ha în 2019.

Raportat la numărul de locuitori comunicat de Institutul Național de Statistică, de 303.205 persoane, rezultă o medie de 30,44 mp pe cap de locuitor. Însă Galațiul are cu mult mai puțini locuitori, pentru că mulți dintre gălățenii care nu au plecat la muncă în străinătate au preferat să se mute în alte orașe din țară, la București și în orașe din Ardeal. Potrivit datelor oficiale, populaţia Galaţiului a scăzut în ultimii zece ani cu 67.657 de locuitori, ajungând la 231.204 de locuitori. Așa că dacă raportăm cele 923 ha la cifra reală, recunoscută de primărie, de 231.000 de locuitori, media spațiilor verzi ar fi de 40,1 mp pe locuitor, o medie incredibilă, dacă o raportăm la statisticile din alte orașe.

Dar chiar și media rezultată din calculele Primăriei Galați, de 30,44 mp/locuitor, cu mult mai mare decât standardul UE, este în mod evident una falsă.

Primarul dă vina pe foștii primari și Registrul Spațiilor Verzi, care va fi revizuit

Primarul Ionuț Pucheanu dă vina pe foștii primari, care au realizat Registrul Spațiilor Verzi din oraș, documentul în care se spune că la Galați există 923 ha de spații verzi. „Aici sunt două aspecte. Primul dintre ele: nu putem contesta un document adoptat în 2015 de Consiliul Local, Registrul Spațiilor Verzi, care asta relevă”, ne-a declarat Ionuț Pucheanu.

Totuși, primarul Galațiului recunoaște că în Registrul Spațiilor Verzi sunt date eronate care „încurcă extraordinar de multe alte probleme” și promite că în 2019 va demara o reevaluare a suprafețelor de spații verzi din oraș:

„Acum, că documentul acesta relevă sau nu relevă realitatea, e greu de spus din punctul meu de vedere, ca și primar, cum nici dumneavoastră, ca simplu cetățean, nu ați putea să contestați acuratețea măsurătorilor realizate de către societatea respectivă la momentul realizării Registrului Spațiilor Verzi. La momentul 2013 a fost o mare realizare a administrației de atunci, pentru că eram unul dintre puținele municipii care se puteau lăuda cu un Registru al Spațiilor Verzi. Acum, la ceea ce ne lovim noi, ca actuală administrație, vă spun că pe de o parte rezolvă niște probleme, dar încurcă extraordinar de multe alte probleme. Cel mai probabil, anul acesta vom cere o revizuire a acestui Registru al Spațiilor Verzi deoarece cuprinde, din punctul nostru de vedere, câteva inexactități ce ar trebui repuse în ordine”, a precizat Pucheanu.

Foto: Vasile Caburgan

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de