Gabriela Lenghel, candidat în cursa internă a PMP pentru Primărie: „Galaţiul are nevoie de ordine şi disciplină”

Data : 26 ianuarie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Gabriela Lenghel crede cu tărie că PSD poate fi învins la Galați.

Am stat de vorbă cu Gabriela Lenghel, fost procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, care a intrat în cursa internă din PMP pentru desemnarea candidatului formaţiunii politice la funcţia de primar al Municipiului Galaţi în perspectiva alegerilor locale din 2020.

Reporter – Doamna Lenghel, sunteţi o figură proeminentă în lumea magistraţilor din judeţul Galaţi, dar poate mai puţin cunoscută publicului larg. Puteţi să ne spuneţi câte ceva despre dumneavoastră?

Gabriela Lenghel – Sunt gălăţeancă. Sunt o femeie „enervant” de organizată şi mamă de băiat. Am fost procuror timp de 26 de ani în judeţul Galaţi, timp de 7 ani am ocupat chiar funcţia de procuror-şef al secţiei judiciare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. Pentru o perioadă relativ scurtă de timp, am fost asistent la Facultatea de Drept a Universităţii „Dunărea de jos”. Sunt absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, promoția 1992.

Reporter – Un CV impresionant, aşa cum nu prea găseşti la oamenii politici de pe la noi. Ce v-a venit cu politica? De unde a apărut dorinţa dumneavoastră de a obţine candidatura PMP pentru funcţia de primar al Galaţiului în perspectiva alegerilor din 2020?

Gabriela Lenghel – Cât timp am fost magistrat, m-am ţinut departe de tot ceea ce a însemnat viaţa politică la nivel local sau central. Cei care înfăptuiesc Justiţia nu trebuie să aibă absolut deloc de-a face cu cei care exercită Puterea politică. Separaţia Puterilor în stat este un principiu vechi de patru secole care este sacru. După ce am ieşit din corpul magistraţilor, prin pensionare, mi-am luat o perioadă de reflecţie asupra a ceea ce doresc să fac în continuare. Discutând cu mai mulţi prieteni care se plângeau despre situaţia dezastruoasă în care se află, astăzi, municipiul Galaţi, şi împărtăşindu-le câteva idei despre ce aş face eu dacă aş avea posibilitatea de a decide, am ajuns la concluzia că aş putea face multe pentru acest oraş oropsit de 30 de ani. Odată pusă în cui roba de magistrat, am libertatea de a spune şi acţiona conform principiilor şi valorilor în care cred şi mă pot implica activ pentru ca municipiul Galaţi să fie repus pe harta României.

IMG_0177

Reporter – Ce vă nemulţumeşte la felul în care este administrat Galaţiul?

Gabriela Lenghel – Eu iubesc acest oraş. Sunt crescută în Galaţi, aici mi-am întemeiat o familie, aici am construit o carieră şi aici vreau ca şi fiul meu să se întoarcă după ce îşi va finaliza studiile. Cred că Galaţiul este un oraş minunat, plin de oameni calzi şi optimişti, care însă a fost lăsat de izbelişte timp de 30 de ani. Din cel mai puternic oraş industrial al Moldovei, Galaţiul a devenit subdezvoltat din perspectiva infrastructurii, neoferind şanse şi oportunităţi de creştere tinerilor. Mi-e teamă să nu ajungem o urbe fantomă a României, în contextul în care tinerii pleacă spre Bucureşti, Iaşi, Cluj–Napoca sau în străinătate. Ştiaţi că anul trecut, în Galaţi, au murit cu 3.000 de oameni mai mult decât s-au născut? Aţi auzit vreun politician de la Putere vorbind despre această criză demografică îngrozitoare şi care să ne prezinte vreo soluţie? Evident că nu. Strategia actualei puteri de a menţine în sărăcie şi subdezvoltare oraşul, pentru a putea controla electoratul mai uşor, este de-a dreptul criminală. De aceea am ajuns ca, la 30 de ani de la moartea lui Ceauşescu, o bună parte din oraş să nu aibă căldură, drumurile să arate ca după război, transportul în comun să fie o glumă proastă, să nu fim în stare să avem un pod peste Dunăre şi să fim tot mai izolaţi de restul ţării din cauza lipsei infrastructurii rutiere.

Reporter – Unde au greşit edilii Galaţiului? Au fost ticăloşi sau incompetenţi?

Gabriela Lenghel – După 26 de ani ca procuror, cu siguranţă sunt în stare să fac un rechizitoriu. Mă întrebaţi dacă toţi cei care au condus destinele Galaţiului au fost răi sau incompetenţi, iar eu vă spun ce cred: nu le-a mai păsat de oameni după ce au primit votul de încredere. Lipsa de viziune, lipsa unor proiecte pe termen mediu și lung se constată cu ochiul liber. Este suficient să te uiți la lucrările de mântuială de prin oraș. În Galați s-a inventat conceptul de drumuri de unică folosință. La o saptămână după ce au fost date în circulație trebuie reparate din nou. Și asta pentru că suntem singurul oraș capitală de județ din România care alocă mai puțin de 10% pentru dezvoltare. Trebuie să spunem stop acțiunilor care au ștrangulat dezvoltarea economică a orașului nostru.

Reporter – Cum s-ar schimba Galaţiul cu Gabriela Lenghel primar?

Gabriela Lenghel – Galaţiul are nevoie de ordine şi disciplină. Eu sunt mâna de fier care ar putea să stopeze hemoragia de bani strânşi din taxele şi impozitele gălăţenilor către buzunarele firmelor de partid. Mi-am dedicat viaţa apărării Legii, cred cu tărie în ideea că unde-i lege, nu-i tocmeală. Exact aceleaşi valori le-aş imprima tuturor celor care lucrează în aparatul administrativ local. Dacă oprim căpuşarea Bugetului local, vor fi bani şi de drumuri, şi de reabilitări termice, şi de dotarea şi modernizarea şcolilor, şi pentru achiziţionarea de mijloace de transport în comun moderne, şi de amenajarea unei plaje, ba chiar şi de organizarea unor acţiuni culturale care să aibă un impact semnificativ la nivel naţional. Oprim toate contractele cu dedicaţie, cu valoare de sub 200.000 de lei, special făcute pentru a nu se organiza licitaţii, şi lucrăm doar pe proiecte cu adevărat importante pentru Galaţi.

A doua direcţie de acţiune ţine de promovarea oamenilor competenţi şi ştiutori de carte. M-am ghidat în viaţă după mottoul „cartea este lumina vieţii”. Adevărul este că oamenilor competenţi li se oferă prea puţine oportunităţi de a arăta ce sunt în stare, în timp ce aparatul administrativ este adesea plin de beneficiari ai sistemului PCR (pile, cunoştinţe şi relaţii). Eu cred că a venit timpul ca Galaţiul să fie condus de oameni care au terminat şcoala la timpul lor, care au o meserie serioasă în spate, care nu sunt născuţi politicieni şi care îşi doresc nu propăşirea lor materială, ci îmbunătăţirea vieţii tuturor gălăţenilor.

Reporter – De ce aţi ales PMP şi nu alt partid politic?

Gabriela Lenghel – Pentru că este singurul partid care arată deschidere către exterior, organizând acest concurs intern în vederea desemnării candidatului pentru Primăria Galaţi. Nu este o competiţie cu rezultat dinainte cunoscut, ci fiecare are şansa de a oferi propriile soluţii pentru îmbunătăţirea vieţii de zi cu zi a gălăţenilor. În plus, PMP este singurul partid veritabil de Opoziţie din Galaţi, cele două doamne consiliere locale s-au bătut în Consiliu cu PSD, în condiţiile în care ceilalţi au preferat de multe ori să renunţe la valorile proprii în schimbul unor câştiguri personale meschine.

Reporter – Chiar credeţi că există şansa ca, după 30 de ani, PSD să fie înfrânt la Galaţi?

Gabriela Lenghel – Sunt convinsă de asta şi voi face tot ce ţine de mine pentru ca acest lucru să se întâmple. Sunt însă două condiţii esenţiale. 1) Pentru că legislaţia electorală nu se va modifica, este imperios necesar ca, după alegerile europarlamentare, toate forţele care se opun PSD să se strângă la aceeaşi masă şi să se pună în spatele unui singur candidat. 2) Gălăţenii să înţeleagă că oraşul moare dacă nu se schimbă ceva cât de curând.

CITEȘTE ȘI: Fostul procuror Gabriela Lenghel vrea să-l trimită acasă pe primarul Pucheanu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de