FOTOGALERIE La Muzeul de Artă, lucrări de Adrian Ghenie, cel mai bine cotat pictor român

Data : 17 martie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Expoziția „Morphogenetic fields” cuprinde lucrările unor pictori care au expus la New York, Londra, San Francisco, Paris

La Muzeul de Artă Vizuală a avut loc vernisajul expoziției de artă contemporană „Morphogenetic fields”, o expoziție itinerată a Institutului Cultural Român (ICR) constituită din lucrări ce provin dintr-o colecție privată de artă contemporană, semnate de Teodora Axente, Răzvan Boar, Mircea Cantor, Mircea Suciu, Ciprian Mureșan, Maxim Liulca, Ecaterina Vrana, Șerban Savu și Adrian Ghenie, cel mai bine cotat pictor român.

Curatorul expoziției, Oana Ionel, a precizat că toți cei nouă artiști prezenți în expoziție și-au obținut recunoașterea performanțelor artistice la expoziții intenaționale importante, găzduite de instituții muzeale celebre, cum ar fi Galeria „MoMA” din New York, Galeria „Tate” din Londra, Muzeul de Artă Modernă din San Francisco sau Centrul „Georges Pompidou” din Paris.

„La primul contact cu lucrările artiștilor reprezentați în această colecție privată, Mircea Cantor, Adrian Ghenie, Ecaterina Vrana, Mircea Suciu, Ciprian Mureșan, Șerban Savu, Teodora Axente, Răzvan Boar și Maxim Liulca, asocierile care se creează pot fi grupate în câteva categorii: artiști contemporani români de notorietate internațională, expuși în cele mai importante instituții și muzee ale lumii, precum MoMA (New York), Tate (Londra), Stedelijk Museum, Muzeul de Artă Modernă din San Francisco, Bienala de la Veneția, Centrul Georges Pompidou (Paris) și reprezentați de galerii foarte importante: Yvon Lambert, Pace, Plan B, David Nolan, Nicodim etc, artiști prezenți în colecții foarte importante (atât de stat cât și publice), artiști tranzacționați pe piața de artă internațională la cote foarte înalte, dar mai ales artiști care au o apartenență comună din punct de vedere cultural, istoric, geografic.

Dincolo de succesul de piață și cel instituțional, artiștii din această colecție sunt validați mai ales de valoarea lor artistică autentică, de soliditatea conceptuală, cât și de forța vizuală a operelor.

Alături de notorietatea și performanța pe plan internațional a acestor artiști, nucleul acestei colecții de artă contemporană românească ar putea fi configurat de asemenea în jurul noțiunii de responsabilitate și libertate și totodată a efectului pozitiv pe care aceste două noțiuni îl generează în societate”, spune cea care s-a ocupat de selecția lucrărilor din expoziție.

O lucrare a lui Adrian Ghenie s-a vândut cu 4,85 milioane de lire sterline, echivalentul a 5,36 milioane de euro.

Pentru iubitorii de artă din Galați este o provocare faptul că au posibilitatea să admire lucrări semnate de Adrian Ghenie, cel mai bine cotat pictor român contemporan.

În octombrie 2018, lucrarea „Boogeyman” a lui Adrian Ghenie a fost vândută la casa de licitații „Sotheby’s” din Londra, pentru aproape 5 milioane de lire sterline. Tabloul face parte dintr-o serie apreciată de critici și colecționari și explorează teme favorite ale atistului, marcate de aluzii istorice, biblice și autobiografice.

Lucrarea fusese estimată între 2 și 3 milioane de lire sterline, dar a fost adjudecată în cele din urmă pentru prețul final de 4,85 milioane de lire, echivalentul a 5,36 milioane de euro.

Foto: Cornel Gingărașu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de