Fost ministru al Privatizării: „Galațiul poate dispărea de pe piața oțelului”

Data : 15 aprilie 2018

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Valentin Ionescu spune că soluția cea mai bună ar fi naționalizarea combinatului și revânzarea lui de statul român.

Nu mai este o noutate pentru nimeni faptul că ArcelorMittal se pregătește să vândă unitatea siderurgică de la Galați, acest lucru fiind confirmat oficial chiar de conducerea de la Galați. Ce se va întâmpla de acum încolo pare mult mai important decât ideea în sine de vânzare. Potrivit Reuters și Ziarului Financiar, giganţii siderurgici Metinvest (Ucraina) şi Marcegaglia (Italia) ar putea forma un joint-venture pentru a cumpăra combinatul de la Galaţi.

Nu toată lumea vede cu ochi buni această tranzacție. Fostul ministru al Privatizării, Valentin Ionescu a declarat pentru mediafax.ro că Galațiul ar putea să iasă definitiv de pe piața oțelului.

„Dacă acest joint-venture va achiziționa combinatul de la Galați, Galaţiul este în mare pericol să iasă din piaţă, iar statul român trebuie să pregătească o strategie. Desigur, statul nu se poate opune cumpărării, dar are destule pârghii pentru a pune piciorul în prag. De exemplu, am putea să naţionalizăm combinatul şi apoi să-l vindem noi”, a declarat Valentin Ionescu pentru mediafax.

El a precizat că în această perioadă piaţa oţelului din Europa se restrânge, producţiile scad, „deci nu văd logica economică pentru care ar veni acest consorţiu să cumpere Sidexul”.

ArcelorMittal vrea să „scape” de mai multe unități pentru a putea cumpăra cea mai mare oţelărie din Europa, Ilva din Italia, în valoare de 1,8 miliarde de euro, fără a încalca prevederile comunitare.

„Propunerea de a vinde aceste active rămâne ca subiect al analizei finale şi aprobării Comisiei Europene, dar şi al concluziilor informărilor şi proceselor de consultare cu Comitetele de Întreprindere locale şi cel la nivel european. Orice vânzare va fi condiţionată de finalizarea achiziţiei Ilva de către ArcelorMittal. Se aşteaptă ca, în acest caz, o decizie finală a Comisiei Europene să fie luată până pe 23 mai 2018”, au declarat reprezentanții ArcelorMittal Galați.

Combinatul siderurgic din Galați a fost vândut în anul 2001, cumpărătorul fiind Mittal Steel. Acesta a fuzionat apoi cu o companie franco-belgiană şi a devenit ArcelorMittal. Combinatul mai are acum în jur de 6.000 de salariați.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de