Forța unei țări se bazează pe vitalitatea propriilor cetățeni.

Data : 1 decembrie 2016

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Îmbătrânirea accentuată a populației slăbește România și o expune riscurilor

După 1989, numărul nou-născuţilor din România a scăzut dramatic. Dacă în urmă cu 25 de ani se năşteau anual 314.746 de copii, două decenii mai târziu, numărul acestora a scăzut aproape la jumătate, iar evoluţia de la an la an confirmă faptul că românii iau tot mai greu decizia de a face copii. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că în ianuarie 2015 rata natalității în Romania a fost de 8,4 copii născuți la mia de locuitori, adică doar aproximativ 185.000 de bebeluși, iar estimările pentru 2016 sunt încă mai mici.

Conform Raportului Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Riscurilor Sociale și Demografice din România (2009), există previziuni potrivit cărora, dacă se păstrează nivelul actual al ratei fertilităţii totale, atunci, România va avea circa 16,7 milioane de locuitori în anul 2050 şi doar aproximativ 11,9 milioane de locuitori în anul 2075.

Situația este dramatică și în fond, înseamnă dispariția noastrp, ca popor, într-un orizont de un secol.

Partidul Mișcarea Populară propune soluții sustenabile pentru redresarea demografică și creșterea natalității, iar în acest scop a introdus în Parlamentul României o inițiativă legislativă care să stimuleze construcția de creșe și grădinițe.

Un program naţional de construcţie de creşe şi grădiniţe, înființarea sau, dacă vreți, reînființarea acestor instituții în proximitatea locurilor de muncă, este un program care poate da încredere mamelor că au unde-şi lăsa copiii în siguranţă, fiind totodată aproape de ei.

Desigur, alături de acest program trebuie dezvoltate și alte mecanisme de stimulare a natalității, aceasta fiind și o consecință a nivelului de încredere pe care tinerii îl au în propriul viitor dar și a nivelului de asumare a acetuia. Este de notat faptul ca în diaspora natalitatea românilor este de aproximativ 12 nou născuți la mia de locuitori, asta și datorită faptului că segmentul de populație care a plecă din țară este preponderent format din tineri, mai mult, din tineri gata să își asume viitorul pe care și l-au ales.

Partidul Mișcarea Populară propune proiecte care depășesc durata unui mandat parlamentar, care ies din orizontul scurt, politicianist și vizează creșterea sănătoasă și durabilă a bunăstării și calității vieții românilor, iar acesta este un motiv serios pentru a ne acorda votul dumneavoastră pe 11 decembrie

 

Partidului Mișcarea Populară, Cod MF 11160002, Cod Productie PMP-P004
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de