Focare de pestă porcină africană la Frumușița și Brănești

Autor :

Data : 16 august 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Aproape 500 de porci urmează să fie sacrificați.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat Planurile de măsuri la confirmare în zona de protecție și cea de supraveghere la apariția pestei porcine africane în două gospodării din Frumușița și într-o gospodărie din satul Brănești, comuna Vlădești.

S-a decis astfel uciderea preventivă a suinelor din cele două localități; interzicerea ieșirii din exploatații a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor și altor obiecte susceptibile de a transmite boala; interzicerea ieșirii animalelor din specia suine din exploatațiile suspecte, iar pentru celelalte specii doar cu acordul DSVSA; instituirea unei zone de control temporar în jurul exploatației, unde se vor aplica măsuri de prevenire a difuzării bolii din focar etc.

În Baza națională de date, la Frumușița sunt înregistrate 151 de gospodării, cu un efectiv de 306 porci, iar la Brănești 88 de gospodării, cu 191 de porci, echipele mixte urmând să înceapă uciderea preventivă în această dimineață.

Reamintim că pesta porcină africană nu se transmite la om, dar poate avea un impact social și economic major, întrucât nu există vaccin ori tratament pentru această boală.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de