Fenomen rar „captat” la Observatorul Astronomic: „dispariția” stelei TYC5061-513-1

Data : 21 martie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Steaua a fost eclipsată temporar de către obiectul trans-neptunian (38628) Huya

În dimineaţa zilei de 18 martie 2019, la Observatorul Astronomic, din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, a fost observată ocultaţia unei stele având magnitudinea aparentă 11,5 (în bandă V), de către planetoidul (38628) Huya.

Acest fenomen astronomic, „ocultație” este definit ca o „eclipsare temporară a unui astru datorată interpunerii între el și observator de pe Pământ a unui alt corp ceresc”. În acest caz obiectul trans-neptunian Huya a eclipsat steaua cu numele de catalog TYC5061-513-1.

Fenomenul astronomic a durat 52 de secunde

Ocultaţia a fost observată de la Galaţi în acelaşi timp cu două telescoape (Ritchey–Chrétien 16″ şi Newton 8″) şi două camere CCD (Sbig STL – 6303E şi Atik 383 L+) de către echipa formată din Ovidiu Tercu şi Andrei- Marian Stoian.

Evenimentul astronomic a avut loc la ora 02:54 (considerând câteva secunde diferenţă în funcţie de locaţie), a avut o durată maximă de 52 de secunde şi a putut fi observat din toata jumătatea estică a României. Observatorul astronomic din Galaţi, găsindu-se foarte aproape de linia de centralitate a zonei din care s-a putut observa ocultaţia, ceea ce face ca observaţiile realizate aici să fie valoroase din punct de vedere ştiinţific. Pentru obsevarea acestui eveniment astronomic au fost necesare telescoape cu apertură mai mare de ~20 cm. Înregistrarea acestui fenomen folosind o cameră de luat imagini şi un ceas sincronizat oferă informaţii extrem de valoroase legate de dimensiunea, forma şi poziţia relativă a acestui obiect.

Ocultaţiile sunt un fenomen relativ frecvent, însă cele care pot fi observate cu echipamentele actuale dintr-o anumită regiune sunt foarte rare (una la intervale de caţiva ani). Pentru a planifica o astfel de observaţie sunt necesare o cunoaştere foarte bună a orbitei asteroidului şi a poziţiei stelei deoarece banda în care fenomenul poate avea loc este direct proporţională cu aceste incertitudini. Precizia determinarilor poziţiei, formei şi dimensiunii obiectului rezultate în urma ocultaţiei întrece orice altă metodă de observaţie de pe Pământ.

Obiectul trans-neptunian (38628) Huya, un corp ceresc cu diametrul de 450 km

Obiectul trans-neptunian (38628) Huya are o orbită situată majoritar dincolo de orbita lui Neptun şi face parte din clasa obiectelor trans-neptuniene. Pe baza modului în care acesta reflectă lumina Soarelui şi a emisie termice s-a putut estima diametrul său la o valoare de 450 km.

Unsprezece observatori, răspandiţi pe toată jumătatea estică a României (de unde fenomenul a putut fi observat) au raportat datele atent obţinute.

Măsurătorile fiecăruia sunt corelate cu locaţia. Fiecare observaţie înseamnă o proiecţie peste forma asteroidului, astfel că determinarea acesteia şi a dimensiunii obiectului sunt primul rezultat. Rezultatele pot fi comparate cu modelul obţinut din observaţiile în diferite lungimi de undă (modul în care corpul reflectă lumina Soarelui şi emite radiaţie în infrarosu) pentru o înţelegere mai bună a proprietăţilor fizice (densitate, compozitie) şi a originii acestuia. Un alt rezulat este obţinerea poziţiei precise a acestui obiect.

Analiza datelor poate scoate în evidentă prezenţa inelelor sau a unor sateliţi adiţionali. Această campanie a fost propusă la nivel internaţional de echipa de astronomi din Granada (Spania): Dr. Pablo Santos Sanz, Dr. José Luis Ortiz şi Dr. René Duffard, coordonatorul la nivel naţional fiind Dr. Marcel Popescu un tânăr astronom român. Printre observatorii din România care au raportat date se numară: Ciprian Vîntdevară (Bârlad), Cristian Dănescu (Păuleşti/Prahova), Daniel Berteşteanu (Traian/Ialomiţa), Lucian Curelaru (Braşov), Lucian Hudin (Cluj), Radu Anghel (Bacău), Radu Gherase (Vălenii de Munte), Raul Truţă (Bistriţa), Vlad Dumitrescu (Fundulea/Călăraşi) şi Vlad Turcu (Cluj).

Foto: You tube

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de