Fără sprijin din partea statului, industria metalurgică gălățeană MOARE încet și sigur!

Data : 29 noiembrie 2017

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Sindicaliștii de la ArcelorMittal Tubular Galați cer ca banii europeni să ajungă la firme europene, nu din China sau Turcia.

Ne tot plângem pe la toate colțurile că ne moare industria, dar nu facem nimic ca s-o salvăm! Cel mai elocvent exemplu este modul în care statul român gestionează proiectul BRUA, cel care vizează diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale a țărilor europene, creșterea securității alimentării cu gaze naturale a României prin acces la noi surse și facilitarea accesului pieței din Centrul și Sud-Estul Europei la resursele de gaze naturale din regiunea Caspică. Toți banii necesari implementării acestui proiect vin de la Uniunea Europeană.

Pare frustrant faptul autoritățile de la București nu mișcă un deget pentru a ține în țară toate beneficiile care decurg de pe urma implementării acestui proiect. Și nu vorbim de sume deloc mici: 180 de milioane de euro.

arcelor tubular 1

Dintre cei șapte competitori înscriși la licitație, doar unul, respectiv ArcelorMittal Tubular SRL Galați este din spațiul european. Culmea este că această societate a fost descalificată de la licitație nu din cauza prețului oferit, ci din cauza unei chichițe legislative. În tot acest timp, favorite la adjudecarea potului par să fie o companie din Rusia sau una din Turcia. Așadar, ne zbatem să devenim autonomi de gazul rusesc, dar le dăm o căruță de bani ca să ne asigure materia primă pentru implementarea acestui proiect gigantic.

Practic, statul nu face nimic pentru a proteja piața europeană, nu sprijină absolut deloc relansarea industriei metalurgice și găsește de cuviință că este mai bine să descalifice singura firmă românească aflată în competiție. Și mai grav este că de la momentul izbucnirii scandalului, sindicaliștii de la ArcelorMittal Tubular SRL Galați au fost mințiți cu nonșalanță de autorități că problema lor se va rezolva.

„Pe vremea când era ministru în cabinetul Grindeanu, domnul Mihai Tudose ne-a transmis să o lăsăm moale cu protestele că va rezolva el problema. Și după ce a ajuns premier, Mihai Tudose ne-a promis același lucru. Doamna ministru Olguța Vasilescu ne-a promis și ea că vom reintra în calcule pentru BRUA. Acum câteva zile au fost la minister și reprezentanții conducerii ArcelorMittal Galați, la fel au primit promisiuni. Promisiuni, promisiuni, promisiuni! Nu vrem să ni se atribuie contractul, vrem să fim lăsați să participăm la licitație. Dacă vom pierde, o vom face din cauza prețului, nu din cauza unui viciu legislativ”, ne-a declarat liderul sindicatului AMGTP, Ioviță Lungu.

Protestele, singura variantă de presiune pusă pe guvernanți

Sindicaliștii au protestat pe 7 noiembrie și se pregătesc s-o facă din nou pe 5 decembrie. La începutul lunii noiembrie au participat la miting peste 500 de sindicaliști, pe 5 decembrie sunt așteptați aproape 1.000. Nu o fac de plăcere, ci pentru că societatea este în cădere liberă.

„Declinul societății se vede cu ochiul liber: în 2014 produceam 40.000 de tone de țeavă, acum suntem sub 20.000. De suferit au toți cei 5-600 de oameni din laminoare, familiile acestora. Ca să nu mai vorbim că suferă toți cei 5.800 de salariați ai combinatului. Unii oameni au stat acasă chiar și câte trei luni în concediu de odihnă pentru că nu a fost de treabă. Pierdem nu pentru că nu avem capacitate de producție, nu pentru că licităm cu prețuri prea mari, ci pentru că România refuză să-și armonizeze legislația în materie de achiziții cu cea europeană”, mai spune liderul sindical.

arcelor tubular 2

Supărarea sindicaliștilor este cu atât mai mare cu cât sunt nevoiți să citească zilnic, pe o conductă care alimentează combinatul cu gaze, „Made in China”.

„Am participat recent la o licitație pentru remedierea unei conducte de gaze de la Șendreni până la combinat. Am pierdut pentru o diferență de 50 de dolari pe tonă. Acum văd zilnic țeava pe care scrie Made in China. Cum credeți că mă simt când văd că în fabrica pe care părinții mei au construit-o scrie tot mai des Made in China? În Cehia, Germania, Polonia, legislația s-a armonizat, iar toate proiectele care au necesitat tablă / țeavă, au fost făcute cu aportul companiilor din fiecare țară”, ne mai explică Ioviță Lungu.

A se vedea aici proiectele Eugal Marea Nordului – Sudul Germaniei și Gaz sistem – sistemul de termoficare din Cehia și Polonia.

„Facem reclame bune, dar oțel am cam uitat să facem”

Acesta nu poate să nu observe preocuparea tot mai frecventă a companiei ArcelorMittal Galați pentru comunicarea unor realizări minore, în comparație cu potențialul real al combinatului.

„Citim tot felul de comunicate, cu donații către spitale și școli… Știți ce cred eu? Combinatul a învățat să facă foarte bine reclamă, dar nu mai știe să facă oțel”, spune trist liderul sindical.

Proiectul BRUA ar aduce numeroase beneficii statului. Sume importante s-ar putea întoarce la bugetul de stat din impozite directe sau din impozite pe salarii. Plus alte câteva zeci de milioane de euro care s-ar duce spre alți parteneri din fluxul de producție.

arcelor tubular

„Noi creăm locuri de muncă, avem colaborări cu firme care dublează și ele numărul locurilor de munca. 18 luni de lucru intens, iar autoritățile privesc problema doar ca pe o afacere, ca o posibilă sursă de comisioane. Nu este posibil așa ceva!”, a concluzionat liderul sindical.

Chiar și în cazul în care ar pierde proiectul BRUA, ArcelorMittal Tubular SRL Galați își pune mari speranțe în BRUA 2, pentru care licitația va începe în 2018. Reprezentanții societății vor licita și acolo, deși este greu de crezut că vor avea șanse de câștig deoarece, mai mult ca sigur, caietele de sarcini sunt realizate pe baza aceleiași legislații care nu ajută deloc companiile românești.

Ca o concluzie, dacă România nu va pune accent mai mare pe protecționism și pe creșterea veniturilor la bugetul de stat riscă să rămână fără investitori importanți.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de