Efectele ploilor torențiale amenință și Galațiul: urmează „Cod Galben” de inundații pe Dunăre

Data : 5 iunie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Avertizarea hidrologilor este valabilă de miercuri, 5 iunie, până pe data de 15 iunie

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, două avertizări, „Cod Galben şi „Cod Portocaliu” de inundaţii pe Dunăre, care sunt valabile până la jumătatea lunii iunie.

Viitura care se va forma pe Dunăre va ajunge în zona Galațiului în a doua parte a intervalului, în apropierea datei de 15 iunie.

Conform prognozei INHGA, în intervalul 5 iunie, ora 6.00 – 15 iunie, ora 16.00, pe sectorul aval de Porţile de Fier se vor înregistra creşteri de niveluri şi debite cu depăşirea Cotelor de Apărare.

Avertizarea „Cod Galben” de inundaţii, care vizează zona Galațiului, va intra în vigoare sâmbătă, 8 iunie, la ora 6.00 și este valabilă până pe 15 iunie, ora 16.00.

Viitura va determina creșteri de debite și niveluri ale apelor Dunării pe sectorul dintre Zimnicea și Isaccea, dar și în Delta Dunării, respectiv în județele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Brăila, Galaţi şi Tulcea.

În zona Galațiului – potrivit prognozei INHGA – debitul Dunării va crește de la 10.080 mc/s, în prezent, la 11.650 mc/s pe data de 10 iunie, iar nivelul apelor Dunării va crește în același interval de la 489 cm la 558 cm, ajungând cu 2 cm sub cota de atenție, de 560 cm.

Dar de pe 10 iunie, până pe 15 iunie, când se încheie avertizarea vor fi înregistrate creșteri de debite și de niveluri ale apelor Dunării, nefiind exclusă apropiere nivelului de Cota de Inundație din zona Portului Galați, de 600 cm.

„Codul Portocaliu” de inundații Dunăre vizează zone din sudul țării. Pe durata avertizării „Cod Portocaliu”, în intervalul 8 iunie, ora 6.00 – 10 iunie, ora 16.00, viitura se va propaga pe sectorul dintre Gruia și Zimnicea, iar în perioada 10 iunie, ora 6.00 – 13 iunie, ora 16.00, unda de viitură se va propaga pe sectoarele dintre Calafat și Giurgiu și dintre Cernavodă – Hârşova, contribuind la creșterile de debite și cote în zona Brăila – Galați.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de