După crăpăturile apărute pe Faleză, Primăria se acoperă cu noua expertiză

Data : 6 februarie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Primarul Ionuț Pucheanu nu pare să fie îngrijorat de situație și ca și predecesorii săi, Dumitru Nicolae și Marius Stan.

Topirea rapidă a zăpezii din luna ianuarie a determinat accentuarea tasării promontoriului falezei și efectul este apariția unor noi crăpături în asfaltul trotuarului de pe Faleza Superioară. Este vorba de o crăpătură cu lungimea de câțiva metri și adâncimea de de 20-30 de centimetri care s-a produs în zona cea mai afectată de tasare, în care stabilitatea taluzului este pusă în pericol de blocurile cu zece etaje.

Gălățenii sunt îngrijorați de situație, pentru că în ultimii ani au apărut din ce în ce mai des surpări de teren pe Faleza Superioară și există riscul producerii unor alunecări de teren, în special în zona Complexului Francezi și a Grădinii Botanice, dacă nu se intervine pentru stoparea fenomenului.

Primăria se acoperă cu expertize

Primarul Ionuț Pucheanu nu pare să fie îngrijorat de situație și ca și predecesorii săi, Dumitru Nicolae și Marius Stan, consideră că situația este sub control din moment ce a comandat o nouă expertiză și pe faleză se fac foraje.

„Proiectul de monitorizare a început efectiv în luna februarie a anului trecut, atunci când au fost executate şi primele foraje. Au fost făcute 8 foraje la o adâncime de 20 de metri pe faleza superioară, şi alte 10 foraje pe faleza inferioară, la baza taluzului. În funcţie de rezultatele experţilor vom şti dacă este nevoie de consolidare şi vom primi şi cea mai bună soluţie tehnică pentru o eventuală consolidare, dacă va fi necesară”, a declarat Raluca Ardean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați.

Fiecare primar cu expertiza lui

Din 2010 și până în prezent sau făcut mai multe expertize, cea mai amplă fiind expertiza hidrogeotehnică privind Faleza Dunării – zona bulevardului Marii Uniri, Parcul „La Elice” şi zona blocurilor P, realizată în 2015 de Academia Română şi de Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti.

La acea expertiză au fost efectuate mai multe foraje și măsurători în 16 secțiuni ale falezei, stabilindu-se că zonele cele mai predispuse la tasare sunt zona „Elice” și aceea a fostului Complex Francezi.

Primarul Ionuț Pucheanu nu a avut încredere în expertiza efectuată pe vremea lui Marius Stan, chiar dacă avea girul Academiei Române și fusese realizată de specialiștii de la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti.

„Aceea n-a fost o expertiză! A fost o lucrare de diplomă! Nu o mai luaţi în considerare! Au fost nişte măsurători făcute cu un sistem de măsurare neomologat”, a spus Pucheanu.

Noua expertiză va fi finalizată în 2020

Primarul a comandat o nouă expertiză. Astfel, Primăria Galați a încheiat cu firma SC Proexrom SRL Iaşi un contract în valoare de 130.000 lei fără TVA pentru „inspecţie tehnică a lucrărilor publice – zona Faleză”.

Firma din Iași va face o monitorizare şi o analiză aprofundată a tuturor parametrilor privind solul Falezei Galaţi, pe o perioadă de trei ani. Asta înseamnă că va fi finalizată prin 2020.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de