Drumurile expres care leagă zona Galați-Brăila de restul țării, proiecte „pe termen lung”

Data : 2 aprilie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Șoselele Buzău-Brăila-Tulcea-Constanţa şi Focşani-Brăila-Galaţi sunt la coada listei priorităților lui Cuc.

După cum arată lista priorităților actualului ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, zona Galați- Brăila va rămâne izolată de restul țării încă foarte mulți ani de acum înainte, pentru că drumurile expres care să conecteze zona de Focșani și Buzău, respectiv de Tulcea și Constanța, vor intra în discuții „pe termen lung” după alte 120 de obiective prioritare, transmise la Bruxelles sau aflate în evaluare.

Luni, cu prilejul dezbaterii în Camera Deputaților a Moţiunii simple pe Transporturi intitulate „Mandatul ministrului Cuc cu numărul 3 este unul de nota 3”, ministrul Transporturilor și-a prezentat lista de priorități.

Ar fi vorba în primul rând de un număr de 114 cereri de finanţare care au fost depuse la Bruxelles pentru finanțări în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, din care au fost aprobate 65 de cereri, în valoare totală de 6,6 miliarde de euro.

Drumurile Expres Buzău-Brăila-Tulcea-Constanţa şi Focşani-Brăila-Galaţi sunt la coada listei

Potrivit lui Răzvan Cuc, la acest moment, Ministerul Transporturilor are în plan pe termen scurt evaluarea şi selecţia următoarelor proiecte prioritare: Drumul Expres Craiova-Piteşti şi autostrada Sibiu-Piteşti.

După ce se va rezolva și asta, Ministerul Transporturilor va transmite la Comisia Europeană în vederea aprobării finanțării proiectele autostrăzii Nădăşelu-Suplacu de Barcău – Borş şi a autostrăzii de centură a Bucureştiului, secţiunea nord.

Până aici, lista priorităților ministrului Transporturilor cuprinde aproximativ 120 de obiective de investiții, în care zona Galați – Brăila nu are nici măcar un singur proiect, spre exemplu un drum expres Galați – Brăila, care să fie o alternativă la șoseaua de pe dig care până la urmă este o improvizație, nu un drum național.

Drumurile expres care să conecteze Galațiul și Brăila de restul țării sunt printre „prioritățile” de viitor ale ministrului Transporturilor, potrivit căruia „pe termen lung a nivelul ministerului se află în pregătire următoarele aplicaţii de finanţare: autostrada Braşov-Bacău, Drumul Expres Ploieşti-Paşcani, Drumul Expres Buzău-Brăila-Tulcea-Constanţa şi Drumul Expres Focşani-Brăila-Galaţi”.

Faptul că proiectele celor două drumuri expres care vor lega zona Galați – Brăila de Focșani și Buzău, respectiv de Tulcea și Constanța, sunt la coada listei priorităților actualului ministru al Transporturilor sugerează că sunt șanse foarte mici, aproape nule, să fie puse în practică.

Moţiunea simplă pe Transporturi „Mandatul ministrului Cuc cu numărul 3 este unul de nota 3”, iniţiată de PMP și PNL, a fost dezbătută luni de plenul Camerei Deputaţilor şi va primi votul final miercuri.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de