Declarația de Unire a fost adoptată azi în plenul CJ Galați

Data : 30 martie 2018

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Toți consilierii județeni au semnat declarația politică prin care cer Unirea Basarabiei cu România

,,,

Moment istoric in Consiliul Județean Galați.

Consilierii județeni gălățeni au adoptat astăzi în unanimitate Declarația de Unire cu Basarabia.

Declarația a fost semnată de toți membrii Consiliului Județean și a fost citită în ședința de plen de consilierul PMP Romulus Iaru, inițiatorul acestui proiect.

„Facem această declarație simbolică de unire acum, ca reparație morală pentru suferințele îndurate de înaintașii noștri, smulși împotriva voinței lor de la trupul patriei istorice și o așezăm ca piatră de temelie a viitorului copiilor noștri.

Vrem să ne unim cu cei de aceeași limbă și tradiție cu noi, pentru ca fiii și nepoții noștri să se bucure de un viitor demn, în libertate și avuție, de șansele de împlinire pe care generațiile ultimelor opt decenii nu le-au avut.(…)

Dacă declarația de unire de azi este una simbolică, să ne ajute Dumnezeu ca ea să fie un pas hotărâtor spre unirea deplină, când nu va mai fi graniță pe Prut și toți românii vor trăi uniți între granițele României zidite de înaintașii noștri, consfințite prin actul Unirii de la 1918.”

Inițiativa de la Galați vine în întâmpinarea demersurilor administrațiilor din cele peste o 140 localităţi de peste Prut care au votat în consiliile locale „Declaraţii de Unire cu România”, numărul acestora fiind în continuă creștere.

CITEȘTE ȘI: Un pas mare pentru Unire: PMP Galați pune bazele unei cooperări dintre Galați și Cahul

Inițiatorul proiectului, consilierul PMP Romulus Iaru, spune că pentru gălățeni unirea cu frații de peste Prut are semnificații aparte, pentru că ruperea Basarabiei de România a distrus familii, a despărțit frați și a separat părinți de copiii lor. În opinia sa, adoptarea Declarației de Unire de către CJ Galați este un gest simbolic de afirmare a dorinței și voinței unui neam de a trăi unit, iar dacă există dorință și voință, restul sunt doar amănunte birocratice.

„Demersul nostru are rolul de a ne aduce aminte de datoria morală pe care o avem față de înaintași, cei care au înfăptuit Marea Unire, dar și de datoria mult mai mare pe care o avem față de urmașii noștri, aceea de a le lăsa moștenirea reîntregită. Unirea nu este o opțiune. Este o datorie pe care nu trebuie să o uităm. Pentru gălățeni ruperea Basarabiei de țară a însemnat ruperea familiilor, a separat frați, a rupt părinți de copii, a distrus destine. De aceea cred că trebuie să ne aflăm în prima linie a celor care luptă pentru Unire“, ne-a declarat Romulus Iaru.

PMP este singurul partid care s-a asumat prin Congres Unirea, ca principal proiect politic. Până astăzi, în zeci de localitati din tara au fost adoptate declaratii similare, intre care se numara si comunele galatene Corod si Foltesti.

CITEȘTE ȘI: În premieră, PMP-ul dă tonul Unirii la Corod

Până astăzi, în 10 consilii județene din țară au fost semnate astfel de declarații, toate din inițiativa PMP. Alte zeci de consilii locale din județele Maramureș, Bistrița-Nasaud, Sibiu, Mureș, Alba, Brașov, Neamț, Iasi, Vaslui, Prahova, Mehedinți, Dâmbovița, Argeș, Dolj, Călărași, Ialomița, Constanța, Sectoare din Bucuresti și Ilfov s-au alăturat proiectului unionist declanșat de PMP.

”Am convingerea că astăzi, la Galați, am făcut un pas istoric. Pentru prima dată de când Basarabia a fost smulsă din România, oficial și asumat semnăm un act prin care cerem să ne reunim, prin care condamnăm ocupația sovietică și cerem Unirea în granițele României Mari, consfințite prin actul Unirii de la 1918”, a mai spus Romulus Iaru.

Declaratie de Unire - Galati, 30.03.2018

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de