„De la Yalta la Centenar” (I)

Data : 22 septembrie 2018

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Un prim episod dintr-o serie de opinii ale președintelui OT a PMP, Ilie Bălan despre reunificarea româno-moldovenească.

Statul Român poate avea doar o singură formă: cea de stat integru, cu apogeu atins prin discernămîntul și conștiința clasei politice din perioada interbelică, este de părere președintele Organizației de Tineret a PMP Galați, Ilie Bălan.

«Această revelație judicioasă a neamului românesc durează până la 1940, când pilonii regimurilor extremiste își confirmă existența printr-un acord bilateral ce urma să fie începutul marii decăderi democratice. Pactul Ribbentrop-Molotov semnalează începutul unui regim de oprimare a conștiinței naționale și boicotarea remanierei cultului național. Dar în același timp nu rămâne responsabil de decimarea genei românești, din simplu motiv că Germania Nazistă nu a mai existat la finele anului 1945 și soarta Românei rămânea astfel la dispoziția marilor puteri învingătoare. Or pactul de neagresiune semnat între Uniunea sovietică și Germania nazistă încetează odată cu demararea planului „barbarosa”. Această dezordine de idei este vehiculată și astăzi pentru a tergiversa lupta pentru elaborarea unei strategii de integrare a neamului românesc”, ne spune liderul tinerilor PMP din Galați.

CITEȘTE ȘI: Alegeri la organizația de tineret a PMP Galați. Medicul rezident Ilie Bălan este noul președinte

Ilie Bălan ne reamintește și de consecințele Conferinței de la Yalta, din februarie 1945.

„După conferința de la Yalta, teritorii românești se pomenesc pentru o perioadă de 50 de ani sub sfere de influență străină, pentru unele se va avea tendința de a le transforma în state suverane, cu o altfel de naționalitate, una asupra căreia se va munci ulterior prin diferite metode de propagandă socială. Perioada sovietică prin care a trecut neamul românesc din teritoriile cedate altă dată, s-a marcat probabil prin cea mai stridentă formă de patriotism pe care l-a demonstrat poporul român față de agresiunea străină vreodată. Cea mai sinceră formă de românism și cel mai dur argument pentru apartenența noastră etnică, sunt ororile la care a fost supus poporul român, parte a planului de deznaționalizare. Niciun teritoriu ocupat abuziv de regimul sovietic nu s-a opus atât de ostil și nu a semnalat adversitate pentru imperiul sovietic precum s-au prezentat teritoriile românești cedate într-un gen de luptă nedeclarată la Yalta”, a mai spus Ilie Bălan.

„Lupta” de la Yalta între aliați l-a făcut învingător pe Stalin în fața lui Churchill, care a acceptat la masa de discuție Uniunea Sovietică ca fiind stat integru după modelul Ribbentrop-Molotov.

„Dacă înțelegem paradigma mișcărilor politice postbelice până la tratatul de pace de la Potsdam, atunci reintregirea neamului românesc devine mult mai aproape de noi. Eliminarea unor ostilități superficiale ne lasă liberi în fața deciziei. Germania numai poartă nici un soi de răspundere pentru cauza românească, deci cei care astăzi susțin ideea unificării neamului printr-un acord german fie nu știu istorie, fie fac formele să mintă. Rămânem liberi în decizie, dar totuși suntem două state românești, beatitudinea renașterii nu se ridică la nivelul munților Carpați! Oare de ce?”, se întreabă retoric președintele Organizației de Tineret a PMP Galați.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de