De 8 martie, PMP întinde o mână femeilor abuzate

Data : 7 martie 2018

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Consilierul local Oana Iurescu a depus în Consiliul Local un proiect de hotărâre pentru sprijinirea femeilor abuzate.

Partidul Mișcarea Populară, prin consilierul local Oana Claudia Iurescu, a depus în Consiliul Local al Municipiului Galați un proiect de hotărâre pentru sprijinirea femeilor aflate în dificultate din cauza violenței în familie.

„În preajma sărbătoririi zilei de 8 Martie, zi pe care o unanim o dedicăm femeilor, trebuie să ne aducem aminte mai mult decât oricând și de cele care în loc de flori primesc lacrimi și suferință, victime de cele mai multe ori tăcute ale abuzurilor domestice”, spune consilierul local Oana Iurescu.

Datele oferite de IPJ Galați ne arată că în 2017 și 2018 au fost înregistrate 255 plângeri care au fost înaintate către instanțe pentru a emiterea unor ordine de protecție, 148 dintre acestea transformându-se în ordine de protecție. De la începutul anului 2018, avem deja 53 de plângeri venite din partea unor posibile victime ale violenței în familie. Tot datele puse la dispoziție de IPJ Galați arată că în 2017 au fost înregistrate 511 de plângeri referitoare la infracțiuni de lovire îndreptate împotriva femeilor.

„Soluția imediată de sprijin a victimelor violentei domestice este de a le ajuta să evadeze din mediul agresiv, de a le separa și proteja de agresorii lor. Fondul locativ al Primăriei este limitat și nu poate asigura găzduirea tuturor celor aflate în această situație, iar perioada pentru care victimele beneficiază de eventualul adăpost este de multe ori prea scurtă”, ne-a explicat consilierul PMP Galați.

Propunerea este de a subvenționa chiria unei locuințe provizorii din fondurile Consiliului Local al Municipiului Galați pe o perioadă de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire până la 24 de luni, chiar dacă acestea au beneficiat inițial de suportul locativ al Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Galați, a altor entități ale statului sau a unor ONG-uri, în condițiile în care au un venit net lunar de până la 1.500 de lei.

Totodată, consilierul PMP solicită înființarea unui centru de apel telefonic gratuit în subordinea Direcției de Asistență Socială – Serviciul Public Asistență Socială din cadrul Primăriei Galați, la care să sune atât victimele agresiunilor cât și persoane din anturajul acestora care cunosc situațiile de risc și pot ajuta la prevenirea unor tragedii. Acest centru de apel trebuie integrat cu Serviciul Unic de Urgență 112, astfel încât victima să poată fi localizată și scoasă imediat din mediul violent.

Cadrul legal pentru acordarea acestor subvenții este asigurat de Legea nr. 292/2011 privind asistența socială și Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie.

„Consider ca demersul nostru este necesar și reprezintă un prim pas în  dezvoltarea unor politici publice potrivite pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor”, a concluzionat Oana Iurescu.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de