Cum ne ferim de gripă sau viroze respiratorii

Autor :

Data : 7 noiembrie 2018

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală.

Gripa face parte dintr-o categorie mai mare de boli virale respiratorii. Astfel, există o serie de virusuri care circulă în această perioada a anului care, dau simptomatologie asemănătoare gripei dar se deosebesc de aceasta prin evoluţia mai uşoară.

Gripa este o boală acută, infecţioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal. Se manifestă prin simptome respiratorii şi fenomene toxice generale, putând evolua uneori spre forme grave.
Simptomele pot fi: febra 39 – 40 Grade Celsius, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, astenie fizică (slăbiciune), congestionarea faringelui (roşu în gât), răguşală până la afonie (pierderea vocii), tuse frecventă, uscată şi obositoare, inapetenţă (lipsa poftei de mâncare), greţuri, vărsături.

Simptomele unei viroze respiratorie datorată altor tipuri de virusuri decât virusurile gripale sunt debutul mai lent al bolii (începe uşor cu usturimi în gât, nas înfundat, dureri de cap) cât şi după evoluţia mai uşoară a bolii.

Gripa se transmite uşor de la om la om pe cale aeriană, direct (tuse sau strănut) sau indirect (prin obiecte proaspăt contaminate – batistă, prosop, veselă etc.), de la omul bolnav la omul sănătos datorită condiţiilor favorizante cum ar fi aglomerările urbane, colectivitățile de copii şi adolescenți.

Formele comune se tratează la domiciliu, cu repaus la pat, antitermice (paracetamol). Nu se ia acid acetil salicilic (aspirina), aceasta poate favoriza apariţia sindromului Reye. Consultați medicul de familie. Gripa severă şi cea complicată se tratează în spital.

Prevenire:
a) Recomandări generale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin gripă:
1. Evitarea aglomerărilor umane;
2. Evitarea, pe cât posibil, a contactului cu persoanele bolnave;
3. Spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului şi venirea în contact cu persoane bolnave;
4. Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24 – 260C);
5. Bolnavul va folosi batiste igienice în caz de tuse sau strănut;
6. Aerisirea încăperilor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-20 de Grade Celsius;
7. Menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate;
8. Evitarea vizitării bolnavilor sau suspecţilor de gripă.
b) Vaccinarea antigripală

Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală. Această vaccinare protejează persoana vaccinată numai faţă de virusurile gripale circulante în sezonul respectiv. Vaccinarea este recomandată tuturor persoanelor începând cu vârsta de 1 an. Acesta trebuie să fie efectuată în stare bună de sănătate, singura contraindicaţie la vaccinare fiind alergia la proteine de ou.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de