Cristache (PMP): „Cerem anchetă parlamentară să vedem dacă fiul lui Dragnea a făcut bani din pesta porcină”

Data : 7 august 2018

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Deputatul gălățean crede că în acest moment Petre Daea și Geronimo Brănescu trebuie să plece imediat din funcțiile deținute

Vicepreşedintele PMP, Cătălin Cristache, solicită înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară pentru a analiza modul în care autorităţile au gestionat epidemia de pestă porcină, susţinând că „s-a acţionat selectiv” în cadrul campaniei de incinerare a animalelor, Valentin Dragnea fiind avantajat.

„Dezvăluirile făcute în urma unor investigaţii de presă arată, în cel mai bun caz, o incompetenţă crasă referitoare la modul în care autorităţile au gestionat epidemia de pestă porcină sau, în varianta cea mai negativă, că autorităţile au acţionat selectiv creând avantaje de natură economică firmei Romcip Salcia, firma lui Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea, preşedinte PSD şi al Camerei Deputaţilor.

Având în vedere dezastrul economico – social generat de apariţia bolii pe teritoriul României, generându-se pierderi de aproximativ 1 miliard de euro pentru crescători sau pentru familiile din mediul rural care îşi asigurau astfel subzistenţa, se impun demisiile de urgenţă ale ministrului Petre Daea şi a preşedintelui ANSVSA, Geronimo Brănescu, fiul baronului de Constanţa Nicuşor Constantinescu.

Plecarea celor doi din funcţie, deşi absolut obligatorie, nu este însă suficientă. Există indicii că autorităţile competente, în speţă ANSVSA şi Ministerul Agriculturii, ştiau de apariţia peste porcine africane în România cu mult timp înainte de apariţia subiectului în mass media şi au acţionat discreţionar avantajând financiar firma lui Valentin Dragnea, care a reuşit să-şi vândă aproape 80% din efectivul de suine înainte de informările publice”, a transmis Cătălin Cristache printr-un comunicat de presă.

În condiţiile date, ca deputat ales în Galaţi, judeţ în care s-au depistat deja două focare de pestă porcină, Cristache solicită tuturor parlamentarilor să semneze şi să susţină înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară care să analizeze modul în care autorităţile au gestionat epidemia de pestă porcină şi modalitatea în care firma Romcip Salcia a beneficiat de pe urma acţiunii instituţiilor în cauză.

„Reamintesc faptul că majoritatea parlamentară PSD – ALDE a iniţiat mai multe comisii speciale de anchetă parlamentară, iar, în trecut, majoritatea PSD – PNL a înfiinţat chiar o comisie de anchetă care investiga o tranzacţie comercială între două entităţi private. Există, deci, precedente suficiente pentru a face fezabil un asemenea demers parlamentar”, a adaugat deputatul gălățean.

dragnea

Până în prezent au fost ucişi peste 78.000 de porci din ferme şi gospodării ale populaţiei. Cele opt judeţe unde evoluează boala sunt: Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa şi Galaţi.

La scurt timp după ce deputatul PMP Cătălin Cristache a anunțat constituirea acestei comisii, și liderul PNL Ludovic Orban a ieșit public cu o intenție asemănătoare.

Sursa foto: tolo.ro

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de