Cristache câștigă procesul intentat de Durbacă. Toate dezvăluirile deputatului PMP sunt adevărate!

Data : 1 august 2018

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Iată mai jos decalogul jafului comis de Eugen Durbacă timp de trei decenii.

La doar câteva luni de la alegerile parlamentare din iarna lui 2016, tătuca Durbacă i-a intentat un proces proaspătului deputat PMP de Galați, Cătălin Cristache, acuzându-l de defăimare și atingere a onoarei şi reputaţiei hâtrului politician. A cerut chiar instanței ca deputatul PMP să-i plătească 100.000 de lei daune morale pentru toate aceste așa-zise prejudicii.

La fix un an și o lună de la primul termen din proces, Judecătoria Galați a dat prima sentință:

„Respinge ca neîntemeiată cererea formulată de reclamantul Durbacă Eugen în contradictoriu cu pârâtul Cristache Cătălin. Cu drept de apel, în termen de 30 zile, de la comunicarea hotărârii, care se va depune la Judecătoria Galaţi. Pronunţată azi, 30.07.2018, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței”.

Așadar, Durbacă începe să piardă luptă după luptă, până când, probabil va pierde întreg războiul. Și va ajunge fie un biet pensionar care-și va plimba nepoții pe Faleză, pe-nserat, ca să nu-l vadă lumea și să-l înjure, fie un deținut celebru, având în vedere dosarele penale pe care le are la activ.

Prin urmare, tot ce a spus Cătălin Cristache despre Eugen Durbacă este perfect legal. Rămâne valabilă afirmația potrivit căreia Eugen Durbacă a comis un adevărat jaf la adresa terenurilor care aparţineau domeniului public al orașului, încă de pe vremea când era primar: trei (3) blocuri, patru (4) benzinării, dintre care una în mijlocul unei intersecții extrem de importante din Galați, un magazin extins pe trotuar și terenuri la schimb cu râpa Brateșului sau la preț de „Black Friday”!

Și dacă tot s-a făcut dreptate, haideți să reamintim publicului DECALOGUL JAFULUI lui Eugen Durbacă asupra domeniul public al Galațiului.

1. În 1993 și-a făcut prima benzinărie pe terenul 0,5 ha al Primăriei Galați, condusă de el, primarul Eugen Durbacă. În obținerea terenului de 5.000 mp de pe Calea Basarabiei au fost implicate 3 firme ale familiei Durbacă, trecute pe numele tatălui primarului (Delta Com SRL, Vintilă Durbacă), mamei primarului (DEC 2 SRL, Ștefana Durbacă), soției primarului (DEC SRL, Simona Durbacă). A fost organizată o licitație, dar la ea au participat DEC SRL și DEC 2 SRL, pentru că Delta Com SRL nu fusese înființată la data la care ceruse concesionarea celor 5.000 mp.

2. Ceva mai târziu a apărut și a 2-a benzinărie, pe bulevardul Coșbuc. Durbacă a acționat ca un primar care avea înfiptă în ADN ideea că interesele sale imobiliare sunt mai importante decât drepturile gălățenilor. Ion Macovei, un gălăţean care revendica un teren pe faleză, în zona străzii Armata Poporului, era ținut în șah de primăria condusă de Durbacă, care refuza să îl pună în posesia terenului. Totuşi, prin 1997, Durbacă l-a chemat pe Macovei şi i-a oferit unica variantă prin care ar putea câştiga ceva: în locul terenului de pe Faleză să accepte retrocedarea unui teren la intersecţia Coşbuc cu Constructorilor, cu condiţia ca imediat să vândă terenul firmei lui Durbacă. Avantajul era că măcar se alegea cu banii oferiţi, sub preţul terenului de pe Faleză, dar un câștig totuși, așa că omul a acceptat.

3. În cel de al doilea mandat de primar, Durbacă și-a „tras” și două din spațiile comerciale pe care le avea în patrimoniul primăriei. Tocmai apăruse legea care permitea vânzarea acestor spații. Durbacă a făcut o comisie, o licitație și în averea imobiliară a intrat fosta autoservire din Compexul Țiglina 1, un spațiu imens, de aproximativ 1.500 – 2.000 mp, cu camere frigorifice cu echipamente Zanussi. A fost cumpărată pe o firmă a fiicei sale, la un preț de aproximativ 270 de milioane de lei vechi. Un preț modic, în comparație cu Restaurantul „Piano”, vândut la 650 milioane lei. Ulterior, spațiul fostei autoserviri din Țiglina 1 a fost vândut pe bucăți, în urma vânzărilor succesive acolo fiind în prezent sediul Tancrad, magazinul Alex și o parte dintre magazinele către strada Saturn.

4. Al doilea spațiu comercial cumpărat de familia Durbacă de la primărie a fost cel al fostului magazin „President”, de pe strada Brăilei, vizavi de „Parma”. După cumpărarea magazinului, acesta a fost extins pe trotuar. S-a observat că a fost o adevărată meteahnă a familiei Durbacă ideea de a-și extinde afacerile imobiliare pe trotuare și carosabilul străzilor. În decembrie 2013, Consiliul Local a aprobat vânzarea a 99,87 mp de teren de pe strada Brăilei nr. 206 S1, firmei SC Derec 1 SRL, al cărui principal asociat era Roxana Elena Durbacă (Marosy), ce deținea 95% din părțile sociale. Prețul a fost de 114,02 euro/mp.

5. În al doilea mandat de primar a apărut și a 3-a benzinărie, de la Hanu Conachi. Nu a iscat controverse, deci a fost o afecere cinstită. Această benzinărie i-a fost utilă lui Durbacă atunci când era președinte CJ și putea foarte bine să spună că este plecat prin comune, să rezolve problemele județului, când de fapt președintele CJ lenevea în casa cu vie și livadă din spatele benzinăriei, iar mașina de serviciu al președintelui CJ, Roverul GL-01-CJG, lenevea în parcarea benzinăriei.

durbaca1
6. La finalul celui de-al 2-lea mandat de primar, Eugen Durbacă a pus și bazele celei de a 4-a benzinării, de la ieşirea din Galaţi spre Tecuci. Terenul a fost obţinut tot printr-o manevră, un schimb de terenuri între primarul Eugen Durbacă şi afaceristul Eugen Durbacă. Afacerea fost instrumentată de Vasile Bideaua, angajat al Serviciului Cadastru din Primăria condusă de Eugen Durbacă. Afaceristul Durbacă i-a dat primarului Durbacă un teren în zona Brateş şi a luat la schimb, de la primarul Durbacă, terenul din intersecţia șoselei de centură cu DN 25. Este un caz unic în țară, chiar și într-o țară cu o clasă politică coruptă, ca o benzinărie să fie construită în mijlocul șoselei de centură.

7. Un alt tun imobiliar al lui Eugen Durbacă este blocul „Vox Center”, de la „Potcoava de Aur”. A fost construit pe un teren revendicat. Pe un teren pe care primăria condusă de Eugen Durbacă trebuia să îl restituie foștilor proprietari. Dar nu l-a restituit. Familia Bernstein a cumpărat acel teren în anul 1926 şi a ridicat la intersecţia străzilor Brăilei şi Traian, fostă „Sf. Ilie”, un cinematograf cu 300 de locuri. Cinema „Lux” era la vremea aceea cel mai mare cinematograf al Galaţiului. În 1948 a fost confiscat, devenind „Cinema Dunărea”. În 1991, cinematograful a fost închis din cauză că imobilul prezenta risc seismic. În 1992, devenit primar, Eugen Durbacă ar fi trebuit să îl consolideze. A preferat să îl demoleze. Apoi, a făcut ce-a făcut și a ridicat clădirea „Vox Center”. După mulți ani de procese, pe 4 februarie 2015, Curtea de Apel Brașov a decis ca terenul respectiv să fie restituit lui Mircea Bernstein, moștenitorul familiei Bernstein. Dar va fi retrocedată în natură numai o suprafață de 861 mp, parcarea și spațiul verde, pentru terenul pe care a fost ridicat „Vox Center” urmașul familiei Bernstein urmând să fie despăgubit de stat. Statul român trebuie să plătească, pentru că afacerile imobiliare ale familiei Durbacă sunt mai importante decât dreptul de proprietate, garantat de Constituție.

8. Alt bloc al familiei Durbacă este cel neterminat, din Complexul Comercial Țiglina 1, de pe strada Saturn. A fost ridicat pe un teren concesionat fără licitație. Concesionarea a fost aprobată de Consiliul Municipal pentru o perioadă de 40 de ani, adică până în 2046. Inițial, construcția fost începută de Asociația Lucrativă Saturn 2005, din care făceau parte firma Derec 1 SRL, a fiicei și ginerelui lui Durbacă, Roxana și Mircea Marosy și firme ale lui Ion Ștefan și Mihai Manoliu, dar și ale unor rude ale lui Eugen Găvan și Mircea Toader. Acum construcția aparține firmelor Derec 1 SRL (Roxana Marosy), Delconi SRL (Mircea Marosy), recent obținând o sentință ce i-ar da dreptul la 20% din clădire și Truman SRL, firma lui Ion Ștefan. În 2013, terenul de sub clădire a fost concesionat, prin contractul de concesiune nr 260/4.259/2013, semnat de primarul Marius Stan și Roxana Marosy pentru o perioadă de 40 de ani, la prețul de 11,8 lei/mp. Prin cererea nr. 48.463/23.09.2015, depusă la Primăria Galați de Roxana Marosy în numele SC Derec 1 SRL Galați, a fost solicitată aprobarea vânzării terenului de 461 mp de sub clădire. Cererea a fost respinsă de Consiliul Municipal. Dacă s-ar fi aprobat cererea, terenul ar fi fost vândut la prețul de 164 – 168 euro/mp, valoarea totală a terenului de sub clădire fiind de 75.600 euro. Aceasta este a treia construcție din imperiul imobiliar al familiei Durbacă ridicată pe trotuar sau carosabil. Construcția neterminată ocupă o parte din trotuarul străzii Saturn, dar și o parte din carosabilul străzii din fața fostului cinematograf „Țiglina”.

9. Din imperiul imobiliar al familiei Durbacă mai face parte și Restaurantul „Antic”, situat pe strada Brăilei, între A3 și A4. În septembrie 2013, Consiliul Local a aprobat vânzarea a 105 mp de pe strada Brăilei nr. 163 bis firmei SC Delconi SRL (SC Delta Rom), reprezentată de Mircea Marosy, ginerele lui Eugen Durbacă. Prețul a fost de 128,57 euro/mp. Un preț mic pentru un teren situat în principalul vad comercial al Galațiului, dar probabil că și primăria condusă de Marius Stan mai are promoții de genul „black friday”.

10. La capitolul „blocurile” familiei Durbacă, o piesă grea este și blocul situat pe Bulevardul Coșbuc, la intersecția cu strada Eminescu, unde își au sediile mai multe firme și unde a funcționat fosta televiziune a familiei Durbacă. În cartier a devenit un reper, fiind numit „blocul lui Durbacă”. Construirea acestuia a început în 1997-1998, dar după anul 2000 lucrările au fost abandonate. Durbacă nu mai era primar! Din fericire, în 2004 Durbacă a fost ales președinte al Consiliului Județean, lucrările au fost reluate și „blocul lui Durbacă” a fost finalizat.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de