Concluzie îngrijorătoare a Comunității Curățăm Galațiul: copacii se taie necugetat!

Data : 20 februarie 2018

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Probleme mari sunt și la rezolvarea sesizărilor primite de la cetăţeni.

Comunitatea Curăţăm Galaţiul a depus o cerere la Primărie, cu o serie de întrebări pe tema toaletărilor şi a copacilor tăiaţi. Prezentăm astăzi publicului şi presei din Galaţi răspunsul oficial, sub semnătura primarului Ionuţ Pucheanu.

Iată întrebările adresate de Curăţăm Galaţiul și răspunsurile primite de la municipalitate:

Î: Câți copaci au fost tăiați pe raza municipiului Galați în ultimele 12 luni?

R: Pe raza municipiului Galați în ultimele 12 luni au fost tăiați un nr. de 1037 copaci din care: 561 cu diametrul cuprins între 10-30 cm, 245 cu diametrul cuprins între 30-50 cm și 253 cu diametrul peste 50 cm.

Î: Care a fost numărul de procese verbale de constatare privind necesitatea tăierii acestora, întocmite și avizate corespunzător?

R: Numărul proceselor verbale de constatare – specialistul dendrologic a întocmit un număr de 317 fișe ce cuprind un nr. de 3.867 arbori evaluați.

Î.:Care a fost masa lemnoasă obținută în urma tăierii arborilor din ultimele 12 luni?

R: Masa lemnoasă obținută în urma tăierii acestor arbori a fost de 790 metri cubi lemn și 2067 tone creangă.

Î: Care a fost destinația masei lemnoase obținute în urma tăierii arborilor din ultimele 12 luni?

R: Lemnul a fost depus la depozitul Primăriei mun. Galați din str. Tunelului nr. 97 și creanga la Stația de Compostare deținută de Serviciul Public Ecosal Galați, str. Prelungirea Brăilei nr. 7A.

Î: Care a fost numărul de cereri de intervenție (tăiere și / sau toaletare copaci) primite din partea cetățenilor orașului Galați și câte au fost rezolvate?

R: Numărul cererilor de intervenție (tăiere/toaletare copaci) primite din partea cetățenilor mun. Galați a fost de 1300 solicitări scrise din care s-au rezolvat 449. În cursul anului 2017 au fost primite 742 sesizări telefonice din care: 190 – la furtuna din aprilie, 454 sesizări – la furtuna din iulie, 98 urgențe la ofițerul de serviciu, acestea fiind rezolvate în totalitate.

Î: Cine a efectuat lucrările de tăiere și toaletare a arborilor din orașul Galați în ultimele 12 luni?

R: Lucrările de tăiere și toaletare a arborilor au fost efectuate de S.C. Gospodărire Urbană S.R.L. iar la furtuna din iulie 2017 au mai intervenit S.C. Merco Instal S.R.L. Galați și S.C. Gendav S.R.L. Galați.

Î: Câte exemplare de copaci tineri au fost plantate în orașul Galați în ultimele 12 luni?

R: În anul 2017 au fost plantați 486 copaci tineri (9 specii).

Î: Zonele în care aceștia au fost plantați?

R: Zonele în care aceștia au fost plantați: str. Domnească, b-dul Marii Uniri, str. A. Saligny între str. Siderurgiștilor și Basarabiei, Grădina Publică, str. Traian aferent bloc: A8, A11, A3, A12, A13, A14, A5A, str. N. Alexanadrescu c/c str. Movilei – bl. C1 și C2, str. Armata Poporului – bl. L5, L4, str. Stadionului: aliniament stradal, bl. C1, str. Arad bl. PS14A, str. Poșta Veche nr. 61B, str. Zidarilor – bl. N3, b-dul Galați – bl. A13A/B, Micro 20 – bl. B4, str. Tecuci – bl. N4, str. Melodiei – bl. B4, str. Al. Cernat – bl. M5, M5A, M7B, D1A, D2A, D3A, str. Grădina Veche nr. 139, str. Basarabiei – bl. N3A, str. Clăbucet, str. Tecuci, zona de blocuri din IFR până la Piața Energiei, str. H. Coandă aferent bl. J5, Micro 13B – bl. C1 și C2, str. Crizantemelor, str. A. Vlaicu c/c Focșani, str. 1 Decembrie – bl. S9, Parc ”Disco Vip”, str. Traian, str. Regiment 11 Siret – bl. E5, E4, E3, C17, C19.

Î: Care a fost prețul de achiziție al exemplarelor de copaci tineri?

R: Prețul de achiziție al copacilor plantați a fost de 110 lei la: tei, arțar, frasin, platan și 13 lei la: salcâm, magnolii, stejar, ulm, castan.

Concluziile trase de reprezentanții Comunității Curățăm Galațiul sunt destul de triste: în Galaţi se taie de două ori mai mulţi copaci decât se plantează!

„Ne temem că dacă se continua în acest ritm, viitorul nu arată deloc bine pentru oraşul Galaţi”, se arată într-un comunicat al asociației.

Un alt aspect îngrijorător constatat de reprezentanții comunității este acela legat de capacitatea autorităţilor de a rezolva sesizările primite de la cetăţeni.

„În anul 2017, gălăţenii au depus 1.300 de cereri de intervenţie. Dintre acestea s-au rezolvat doar 449. Cu alte cuvinte, sunt mult mai multe şanse ca solicitarea făcută de dumneavoastră să rămână nerezolvată, decât să fie rezolvată. Sau, altfel spus, ar trebui să scrieţi minim trei cereri consecutive, pentru a vă aştepta la o rezolvare. Nu doar resursele materiale sunt insuficiente pentru adresarea acestor situatii. Există un singur specialist dendrolog pentru întreg municipiul Galaţi”, se arată în încheierea comunicatului.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de