CODE Kids ajunge în rețeaua de biblioteci publice din Galați

Data : 31 ianuarie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Proiectul vizează dezvoltarea de competențe de programare vizuală și STEM în rândul copiilor din mediul rural.

Biblioteca Județeană “V.A. Urechia” Galați este, începând din acest an, parteneră în proiectul „CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice”, dedicat dezvoltării de competențe de programare vizuală și STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) în rândul copiilor din mediul rural, incluzând cinci biblioteci publice din județ (Vânători, Valea Mărului, Ghidigeni, Schela, Cudalbi).

Programarea este o competență esențială pentru un copil, care se pregătește să intre pe piața muncii în următorul deceniu. Proiectul Code Kids se adresează cu precădere copiilor din mediul rural și urban mic și îi ajută să privească cu încredere în viitor, având certitudinea că vor fi printre cei norocoși, cei care-și vor găsi un loc de muncă și vor avea șansa bunăstării.

„45% dintre elevii români de gimnaziu sunt la țară și aproape 40% dintre ei au luat în 2015 note sub 5 la examenul de capacitate la matematică. Prin inițiativa CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice, rescriem viitorul copiilor din mediul rural și urban mic învățând, exersând și jucându-ne cu linii de cod. Cu resursele actuale și cu cele puse la dispoziție de partenerii care doresc să ni se alăture, plănuim să rescriem viitorul pentru 2.000 de copii din satele și orașele mici ale României. Fundația Progress are însă în rețea aproximativ 1700 de biblioteci, tot atâtea locuri în care inițiativele Code Kids pot prinde viață și susține dezvoltarea altor mii de copii”, spune Ovidiu Ana, manager de proiect.

Ca o primă etapă, reprezentanții Fundației Progress vor organiza un eveniment mâine, 1 februarie 2019, de la ora 11.00, care va fi găzduit de Biblioteca Județeană „Panait Cerna” din Tulcea. Aceştia vor discuta împreună cu participanții despre modul în care sunt desfășurate activitățile Code Kids, care sunt obiectivele proiectului și, cel mai important, vor avea ocazia să cunoască echipa proiectului și rețeaua de parteneri din regiune. Următoarea etapă va consta în lansarea apelului de înscriere și formarea cluburilor noi Code Kids. La întâlnire vor participa bibliotecarii coordonatori din județele Tulcea și Galați, cât și reprezentanți ai bibliotecilor județene partenere.

În acest moment, Fundația Progress coordonează 61 de cluburi de programare ce se desfășoară în bibliotecile publice din tot atâtea localități rurale și mic urbane. Aici învață bazele programării și câștigă competențe STEM peste 829 de copii. Împreună cu mentorii lor, cu cei de la Asociația Etic și sub coordonarea bibliotecarilor locali, copiii au scris în primul an al proiectului peste 929.816 de linii de cod.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de