„Cod Portocaliu de Inundații” în județul Galați

Data : 24 mai 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Alerta este valabilă până vineri seara, la ora 22.00, pe cursurile râurilor Suhu, Geru şi Chineja

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA) a emis vineri avertizarea nr 1/24.05.2019, de instituire a „Codului Portocaliu” de inundaţii pentru judeţele Galați, Vaslui, Bacău și Vrancea. Avertizarea este valabilă până la ora 22.00.

„Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile mici din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Crasna, Siret – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă Bârlad, Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Fălciu, judeţele Vaslui, Bacău, Vrancea şi Galaţi”, se spune în avertizarea INHGA.

În județul Galați, fenomenele se pot produce cu intensitate şi probabilitate mai mare în bazinele superioare şi mijlocii ale râurilor Suhu, Geru şi Chineja.

Hidrologii avertizează că „se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice în conformitate cu Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră”.

Potrivit Administrației Naționale pentru Meteorologie, până vineri seară, sunt aşteptate averse care vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, cu aspect de vijelie, şi, izolat, căderi de grindină. Fenomenele periculoase pot apărea în întreaga ţară, dar, mai ales, în est, sud-est, nord şi centru.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de