CENTENARUL UNIRII: Prima mare sărbătoare a portului tradițional românesc de la Galați

Data : 8 ianuarie 2018

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Miercuri, 24 ianuarie 2018, sărbătorim Mica Unire la Galați prin evenimentul „Uniți în flori de RomânIE”.

Asociația Iubesc Galațiul, Patronatul Femeilor din Meșteșugărit și Fundația Flori de Ie vor organiza pe 24 ianuarie 2018, între orele 19.00-21.00 evenimentul „Uniți în flori de RomânIE”. Organizat chiar de ziua Unirii Principatelor Române de la 1859, evenimentul poate fi înscris și în seria manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri.

Organizatorii își concentrează eforturile pentru marcarea cu demnitatea cuvenită a acestei file de istorie, înțelegând că, pentru toți românii, oriunde s-ar afla, este un moment de referință și un reper pentru evoluția națiunii române. În cadrul acestui eveniment, 100 de costume tradiționale românești vor fi purtate cu mândrie de 100 de eleve și studente din Galați, printre ele numărându-se și tinere din Republica Moldova. Parada va avea loc în holul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, clădire simbol a orașului.

Scopul evenimentului este acela de a crește interesului comunității gălățene pentru acest veșmânt tradițional românesc. Altfel spus, organizatorii își propun transformarea portului național într-un pilon important de sprijinire pentru cultura românească, atât din România cât și din Republica Moldova”, ne-a declarat Oana Iurescu, președinta Asociației Iubesc Galațiul, cea care a inițiat acest eveniment.

parada ii costume populare

Costumele populare sunt toate autentice, provin din toate zonele etnografice ale României și au o vechime cuprinsă între 70 și 140 de ani.

„100 de fete măiastre din România și Moldova vor defila pe ritmuri de odinioară, vor readuce la viață și vor imortaliza clipa prin poveștile noastre legendare, 100 de fete frumoase grație mâinilor fermecate ale Brândușa Bordeianu Make-up Artist”, a declarat, la rândul ei Cristina Chiriac, președinta Fundației Flori de Ie.

Cristina Chiriac este creatoarea brand-ului „Flori de ie”. Fiind recunoscut drept un brand autentic românesc, ce promovează la nivel internațional arta cusutului manual și, îndeosebi, ia românească, „Flori de ie” a reușit să își creeze un nume peste tot în lume, de la Londra, la Viena, New York, Dubai, Shanghai, Moscova, Abu Dhabi și lista continuă.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de