Carnea provenită de la animalele stresate ne poate îmbolnăvi

Autor :

Data : 9 februarie 2018

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

O spune chiar profesorul universitar Petru Alexe de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor.

Specialiștii atrag atenția că produsele din pui, porc sau vită, provenite din animale crescute forțat și nenatural ar putea să ne îmbolnăvească.

Profesorul universitar Petru Alexe de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor spune că păsările sunt cele mai afectate din acest punct de vedere.

„S-au făcut studii în S.U.A. care au demonstrat că acest stres este unul din cele mai aplicate pe animale crescute în medii intensive”, spune Petru Alexe.

În plus, tot specialiștii ne sfătuiesc să citim cu atenția etichetele de pe pachetele de carne, atunci când le cumpărăm din supermarket, sau să întrebăm vânzatorii atunci când luăm din măcelarii, de la ce fel de ferme provin animalele. O carne de pui sau de porc, prea albă și moale va indica faptul că acele păsări au crescut într-un mod stresant. Carnea de vită care este prea închisă la culoare e clar că provine dintr-o crescătorie în care animalele nu văd lumina zilei.

„În îngrijirile colective, în îngrijirile mari se induce o anumită politică de creștere. Această politică este una în care scopul creșterii în greutate îl depășește pe cel de asigurare a bunăstării. Asupra acestor păsări se aplică niște constrângeri foarte mari. Li se modifică ciclul nictemerial. Mai pe românește, nu li se mai dă posiblilitatea sesizării trecerii vremii de la zi la întuneric, ținându-se permanent în lumină. Li se interzice gradul de libertate pentru a nu aduce un consum de energie, sunt hrănite într-un ritm peste cel normal și dezvoltarea lor este ca o pompă biologică”, a mai adăugat prof. Univ. Dr. Petre Alexe.

De la acesta aflăm și cum să facem diferența dintre o carne a unui animal crescut natural și a unuia stresat.

„Carnea care provine de la un animal stresat are o calitate tehnologică redusă, în sensul că este afectată capacitatea de reținere a apei, că este afectată frăgezimea. Din punct de vedere psihosenzorial, apare o decolorare puternică, o lipsă de gust a acestor cărnuri. Efectul biologic este creșterea unui echipament enzimatic și hormonal care rezultă din cauza stresului permanent”, a mai completat Alexe.

Nu toate animalele crescute în ferme sunt stresate. Cele care sunt îndopate cu mâncare foarte des și care sunt ținute cu lumina aprinsă și ziua și noaptea, iar în plus le mai sunt administrate tot felul de furaje cu hormoni și antibiotice au o carne care poate sa fie nociva organismului nostru. Sfatul specialiștilor este să cumpărați carne de la animale crescute cu furaje naturale și în medii cât mai sănătoase. Atunci când cumpărați de la supermaket, citiți eticheta și alegeți un produs mai sănătos, chiar dacă dați un ban mai mult.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de