Când te mănâncă în artă, sigur ai hemoroizi!

Data : 3 august 2017

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Este inadmisibil să pui un banner publicitar peste o lucrare de artă la care s-a muncit enorm.

Aflăm de pe Facebook (via Cristi Marian Ochiu) că o operă de artă contemporană, realizată în cadrul unui proiect îndrăzneț de revitalizare urbană a fost acoperită de un mash pe care tronează o reclamă plină de… hemoroizi și disfuncții sexuale. Pentru cei care nu au ghicit din prima despre ce este vorba, le spunem noi: este vorba despre lucrarea pictată cu graffiti pe clădirea de la intersecția străzilor Bălcescu și Dornei. Acolo se află celebrul „Pește care a înghițit orașul”, un protest artistic față de mizeriile care se deversează din oraș și nu numai!

hemoroizi

Autor: Cristi Marian Ochiu

Să ne ierte Dumnezeu, n-avem vreo problemă cu clinica medicală respectivă, poate că distinșii medici care operează pe acolo n-au absolut nicio vină și sunt acoperiți de acte. Poate că nici serviciile Primăriei nu sunt vinovate pentru că nu-i exclus să nu aibă responsabilitate în această zonă (acolo fiind vorba despre un imobil proprietate privată). Atunci cine este vinovat?

Vă spunem noi: proprietarul clădirii! Cel care și-a dat acordul pentru afișarea acestui banner publicitar. Este vinovat, fără discuție, pentru că în loc să renoveze acel perete, și atunci l-am fi înțeles că trebuie să distrugă lucrarea de artă, el își dă acceptul pentru acoperirea lui cu un mash publicitar. Poate că n-ar fi rău că opinia publică să se sesizeze și să condamne dur modul în care sunt întreținute clădirile vechi din oraș. O mână de ajutor poate veni și de la autorități care pot constrânge proprietarii acestor imobile să le reabiliteze.

Credem cu tărie că a venit momentul să nu mai ne mai batem joc de cultura acestui oraș, greu încercat în ultimele decenii. Rămășițele istorice, atât câte au mai rămas, sunt uitate în acest oraș de la malul Dunării, dar nici arta contemporană nu se simte prea bine.

Iată mai jos postarea integrală a președintelui Fundației Comunitare Galați, Cristi Marian Ochiu:

„Acum 2 ani de zile Fundatia Comunitara Galati a finanțat un proiect de revitalizare urbană, prin care a încercat să arate că orașul de la Dunăre are în continuare potențial (așa cum a avut și înainte de 1989) artistic, și că arta urbană este prețuită. Motivul pentru care a fost ales acest calcan este pentru că proprietara clădirii, persoană privată, a fost de acord cu el. Luni o să facem solicitare către Primaria Municipiului Galati să întrebăm dacă banner-ul publicitar s-a amplasat cu avizul lor (sau dacă măcar trebuia un aviz). Proiectul a fost a celor de la Asociatia PlusMinus, și îi felicit pentru efortul depus. De data asta nu autoritățile sunt vinovate, de data asta … noi cetățenii am dezamăgit. Cei mai mulți vrem o țară ca afară … dar suntem primii care o călcăm în picioare. Deci nu doar ca nu a reparat clădirea care îi aparține (o tencuială, un var … etc) … dar a acoperit o operă de artă … cu un banner publicitar. PS: Acum când mă uit la desenul de jos … îmi dau seama că reprezintă și mai mult societatea în care am ajuns să trăim … și … nu are nici cea mai mică treabă cu autoritățile locale … ci cu „hapsânia” noastră, cu ”avaritatea” și lăcomia. Vă rog să share-uiți postarea și imaginile … că poate în ceasul al 12-lea ROMÂNIA SE TREZEȘTE !!! OK Medical nu că am acuza de ceva firma dvs … doar ca ați preferat ptr 5 eur pe mp (sau care o fi prețul) să permiteți bătaia de joc a unei opere de artă contemporană. Culmea e că făcând gestul ăsta … ați scos în evidență o altă operă de artă, peștele de sub banner-ul dvs.”.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de