Când să fie „Sărbătorile Galațiului”: Pe 6 sau pe 29 iunie? Sau pe 23 septembrie?

Autor :

Data : 13 aprilie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Fără o dezbatere publică primarul Pucheanu a hotărât deja ziua de 6 iunie, aniversarea administrației locale

Despre sărbătorirea pe 30 noiembrie numai a zilei ocrotitorului spiritual al orașului, „Sfântul Apostol Andrei” și mutarea datei la care să fie marcate evenimentele laice din cadrul „Sărbătorilor Galațiului” se discută de prin 2007-2008. În actuala formulă, cu „Sărbătorile Galațiului” în preajma zilei de 30 noiembrie, sunt mai multe incoveniente.

Pe de o parte este o perioadă de toamnă târzie, în care gălățenii nu se distrează la concerte, parcuri de distracții și terase cu grătare așa cum ar face-o vara, iar pe de altă parte, ziua de 30 noiembrie este în plin post al Crăciunului și nu e cel mai potrivit lucru să sărbătorești ziua ocrotitorului spiritual al orașului cu grătare cu mici și cârnați.

Cu siguranță că majoritatea gălățenilor sunt de acord cu mutarea „Sărbătorilor Galațiului” în perioada caldă a anului, în mai –iunie sau în septembrie, pentru a evita perioada concediilor. Problema este alegerea datei. Până acum, cea mai potrivită zi era considerată 29 iunie, când este sărbătorită și „Ziua Dunării”, fluviul care a contribuit decisiv la dezvoltarea Galațiului în ultimii 150 – 200 de ani.

Primarul Ionuț Pucheanu a schimbat macazul și fără o dezbatere publică a inițiat un proiect de hotărâre a Consiliului Municipal conform căruia „Zilele Galațiului” vor fi sărbătorite în jurul datei de 6 iunie. Ce importanță are pentru Galați ziua de 6 iunie? Este ziua în care în 1830 a fost atestată documentar administrația locală din Galați, așadar este un fel de „Ziua Primăriei”, de o mult mai slabă semnificație decât „Ziua Dunării”.

Putem schimba data după ce Pucheanu n-o să mai fie primar, dar n-ar fi mai bună o consultare publică acum?

Proiectul primarului Pucheanu este în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Consiliului Municipal și ar putea fi supus votului chiar la ședința de la sfârșitul lunii aprilie. Ar fi fost benefică o dezbatere publică a proiectului, cu postarea acestuia pe la secțiunea „Transparență decizională” de pe site-ul primăriei. Ar fi durat numai două săptămâni. Dar să nu uităm că Pucheanu este lider local al PSD și liderii PSD Galați susțin dintotdeauna că ei știu cel mai bine ce trebuie făcut în oraș.

Asociația „Galați, orașul meu” a dat un nou comunicat prin care susține mutarea „Sărbătorilor Galațiului” pe 29 iunie, data la care e sărbătorită și „Ziua Dunării”.

Prof univ Ion Cordoneanu, de la Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, a Universității „Dunărea de Jos”, consilier municipal PNL, a lansat pe facebook un sondaj de opinie prin care propune alegerea datei „Sărbătorilor Galațiului” din 6 variante de date semnificative pentru istoria Galațiului.

Asociația „Galați, orașul meu” susține data de 29 iunie, variantă susținută de 89% din repondenții unui sondaj

Președintele Asociației „Galați, orașul meu”, Claudia Negrău, a dat publicității un comunicat prin care anunță că membrii asociației susțin varianta „29 iunie”:

„Asociația Galați, orașul meu susține ca Ziua Galațiului să devină și să fie celebrată pe 29 iunie, adică de Ziua Dunării. Să nu uităm că Dunărea pentru noi înseamnă tradiție, că Galațiul s-a dezvoltat în primul rând datorită poziționării sale la Dunăre și implicit activităților comerciale legate de acest fluviu. Asociația Galați, orașul meu a lansat și un sondaj pe un site de socializare și dintre cei peste 400 de repondenți, un procent extrem de mare (89%) s-au exprimat în favoarea acestei zile de 29 iunie, ca Zi a Galațiului”, se spune în comunicatul asociației.

Profesorul Ion Cordoneanu a lansat un sondaj pentru alegerea „Zilei Galațiului” din 7 date semnificative

Profesorul Ion Cordoneanu a lansat un sondaj pe facebook și a explicat și de ce: „Doresc să inițiez acest sondaj în lipsa unei dezbateri publice, pe care o consider absolut necesară”.

„La initiativa domnului Ionuț Pucheanu, primarul Municipiului Galați, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din luna aprilie se va discuta proiectul referitor la organizarea evenimentului „Zilele Municipiului Galați” în săptămâna care include ziua de 6 iunie, de luni până duminică, în fiecare an.

Premisa pe care se bazează acest proiect de hotărâre este aceea că ziua de 6 iunie reprezintă o zi semnificativă în istoria orașului Galați, fiind atestată, conform unui document din anul 1830, existența unei administrații locale moderne la Galați”, a explicat profesorul Cordoneanu.

Iată și datele semnificative din istoria Galațiului dintre care ni se propune să o alegem pe aceea care să devină „Ziua Municipiului Galați”, fiind adăugată și varianta opțiunii pentru o altă dată:

A. 1 iunie – în anul 1837 a intrat în vigoare la Galați regimul Porto-Franco; în perioada acestui regim vamal special cu reglementări vamale favorabile, Galațiul a cunoscut o dezvoltare fără precedent;

B. 6 iunie – la această dată, în anul 1830, sunt atestate documentar Comisiile Orășănești ca organism administrativ modern la Galați;

C. 29 iunie – Ziua Internațională a Dunării; reflectă rolul Dunării în dezvoltarea economică, socială și culturală a Galațiului; în calendarul creștin-ortodox, Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel;

D. 23 septembrie la această dată, în anul 1445 este atestat documentar Târgul Galați (în uricul lui Ștefan Vodă, fiul lui Alexandru cel Bun, acordat Mănăstirii Humorului); în calendarul internațional este sărbătorită Ziua mondială a Curățeniei;

E. 26 octombrie 1864 – înființarea la Galați a Școlii Superioare de Comerț „Alexandru Ioan Cuza”;

F. 30 noiembrie – așa cum s-a sărbătorit până în anul 2018; în calendarul creștin-ortodox, Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României și al Muncicipiului Galați;

G. Altă dată/zi stabilită de istorici, oameni de cultură, sociologi, etc., prin consultare publică;

Primarul Pucheanu vrea „Zilele Municipiului Galați” pe 6 iunie

Fără o consultare publică a gălățenilor, primarul Ionuț Pucheanu a lansat deja proiectul care fixează „Zilele Municipiului Galați” în săptămâna care include ziua de 6 iunie, de luni până duminică, în fiecare an, această schimbare putând fi făcută chiar de anul acesta.

„Ştim că oraşul Galaţi este considerat a fi un oraş a cărui vechime se afundă în negura timpului, dezvoltat pe bazele unei străvechi aşezări dacice şi a cărei recunoaşteri istorice a existenţei sale sunt confirmate documentar în anul 1445, într-un act semnat de domnitorul Ştefan al II-lea. Începând cu sec. al XV-lea, Galaţiul ajunge important târg şi principalul port al Moldovei, administrat de primii reprezentanţi ai obştei din 6 iunie 1830, când se înfiinţează Comisiile Orăşeneşti, primul organism administrativ, modern, la Galaţi, ce aveau drept obligaţie buna orânduială a oraşului, să susţină proiecte pentru dezvoltarea şi înfrumuseţarea oraşului, să închipuiască venitul oraşului”, se spune în nota de fundamentare a proiectului lui Pucheanu.

Practic, ar fi o aniversare a înființării administrației locale la Galați, un fel de „Ziua Primăriei”, deși după cum e condus Galațiul spre o cădere economică fără precedent de cei din Primăria Galați și dacă luăm în calcul și ce fac în oraș „Dorel” de la Apă Canal SA, „Dorel” de la Ecosal și „Dorel” de la Gospodărire Urbană SRL, nu prea avem motive de laudă pentru administrația gălățeană.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de