Bilanțul vijeliilor: comisii de constatare și evaluare a pagubelor

Autor :

Data : 5 iunie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Județul Galați se află în continuare sub avertizarea Cod portocaliu hidrologic.

Județul Galați s-a confruntat în ultimele zile cu fenomene hidrometeorologice periculoase (Coduri portocaliu și roșu meteorologic, Coduri galben și portocaliu hidrologic), vijeliile, aversele torențiale și scurgerile de pe versanți generând efecte la nivelul comunităților locale. Au fost afectate 16 unități administrativ-teritoriale, cu localitățile aparținătoare, astfel: Bălăbănești, Bereşti Meria, Cavadineşti, Corod, Drăguşeni, Independenţa, Iveşti, Lieşti, Matca, Tecuci, Munteni, Bereşti, Rădeşti, Schela, Şendreni, Suceveni.

Cele mai însemnate pagube s-au înregistrat la Corod (circa 120 de case, 130 de anexe gospodărești și 10 hectare de culturi inundate), Cavadinești (circa 250 de hectare de teren arabil inundate), Suceveni (circa 30 de curți și șase hectare de teren arabil inundate) etc.

Prin ordinul prefectului județului Galați, Dorin Otrocol, au fost constituite și se află deja în teren trei comisii de constatare și evaluare a pagubelor înregistrate la locuințe (la Corod, Rădești, Negrilești, Ivești, Liești, Matca), două comisii de evaluare a pagubelor înregistrate la infrastructura rutieră (la Vânători, Tulucești, Cavadinești, Rădești, Bălășești, Drăgușeni, Poiana, Țepu, Negrilești, Cerțești, Matca, Valea Mărului, Frumușița) și două comisii de evaluare a pagubelor generale din agricultură.

Județul Galați se află în continuare sub avertizarea Cod portocaliu hidrologic pe râul Bârlad și pârâul Corozel și Cod galben pe fluviul Dunărea. Există în continuare pericolul unor viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din aceste bazine hidrografice, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare.
Administrația Națională de Meteorologie atenționează că, începând de astăzi, de la ora 10.00 și până pe 7 iunie, ora 23.00, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15-25 l/mp, iar pe arii restrânse 35-40 l/mp. Fenomenele vor fi mai frecvente în timpul după-amiezelor.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de