Autoritaţile gălăţene pregătite pentru alegerile parlamentare

Data : 9 decembrie 2016

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Pregătirea alegerilor parlamentare – în grafic

,,Instituția Prefectului – județul Galați se află în grafic cu activitățile pregătitoare ale scrutinului pentru alegerea membrilor Senatului și Camerei Deputaților din 11 decembrie 2016. Astfel, în județul Galați au fost organizate în total 436 de secții de votare, din care 176 în municipiul Galați și 33 în municipiul Tecuci, pentru care au fost asigurate materialele necesare întregului proces electoral (ștampile de control – 436 de bucăți, ștampile cu mențiunea „VOTAT” – 2.180 de bucăți, ceară sigiliu, tușiere, dosare, pontaje etc). Numărul alegătorilor înscriși în Registrul electoral, inclusiv cetățenii care vor împlini 18 ani până pe 11 decembrie 2016, în județul Galați, este de  522.443, potrivit ultimului comunicat al Autorității Electorale Permanente (din 8 noiembrie 2016, disponibil pe http://www.roaep.ro/prezentare/comunicat-de-presa/comunicat-de-presa-298/). În ceea ce privește buletinele de vot, SC DMB Creativ SRL din Slobozia, județul Ialomița, este societatea care a câștigat licitația pentru tipărirea acestora – 575.172 de buletine pentru alegerea membrilor Senatului și 575.172 de buletine pentru alegerea membrilor Camerei Deputaților. Buletinele și celelalte materiale necesare desfășurării procesului electoral sunt pregătite și vor fi distribuite conform unui grafic riguros. Astfel, pentru sâmbătă, 10 decembrie 2016, au fost organizate opt trasee pentru transportul buletinelor și materialelor către secțiile de votare din municipiul Galați. Pentru restul unităților administrativ teritoriale, transportul se va face pe nouă trasee, vineri, 9 decembrie 2016, predarea făcându-se către președinții secțiilor de votare, în prezența primarilor, la sediul primăriilor. Menționăm că se asigură paza buletinelor de vot pe întreaga perioadă pregătitoare alegerilor, la coletarea în depozit, la transportul acestora și pe durata procesului de vot.

Și la acest scrutin va fi folosit Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, utilizat pentru prima dată la alegerile locale din acest an, sistem implementat de Autoritatea Electorală Permanentă și dezvoltat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Programul semnalează dacă un alegător a votat deja (sau daca un alegător nu are drept de vot) şi gestionează datele statistice privind prezenţa la urne. Ca element de noutate, la aceste alegeri, operatorul de calculator din secția de votare va asigura înregistrarea video-audio neîntreruptă a procedurilor realizate de la încheierea votării şi până la părăsirea localului secţiei de vot de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, în scopul asigurării posibilităţii organismelor electorale de a verifica respectarea dispozițiilor privind numărarea voturilor și constatarea rezultatelor.

Prefectul județului Galați, Gabriel Aurelian Panaitescu, a dispus organelor de pază și ordine atenție sporită și face apel la respectarea întocmai a normelor legale, orice încălcare a legii electorale putând fi semnalată la numărul unic 112. Remintim că împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor, frauda la vot, violarea confidenţialităţii votului, nerespectarea regimului urnei de vot sau falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale constituie infracțiuni electorale care se sancționează cu închisoarea.

La alegerile din 11 decembrie 2016, pot vota persoanele care au împlinit 18 ani și nu le-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă. Cetățenii votează la secția la care sunt arondați sau, dacă nu se află în localitate, la orice secție din cadrul circumscripţiei electorale (județului) unde își au domiciliul sau reşedinţa, pe lista suplimentară, cu cartea de identitate, cu buletinul de identitate sau cu pașaportul diplomatic ori de serviciu.’’

Detaliile ne-au fost oferite de către purtărorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de