Au înlocuit salbele cu sapa

Autor :

Data : 14 iunie 2017

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Adio viață de huzur, în palate cu turnulețe!

120 de rromi din comuna Ivești se spetesc câte opt ore pe zi, cu sapa, pentru a primi ajutorul minim garantat.

Au cam apus vremurile de huzur din comunitatea de romi din Ivești.  Pentru 120 de lei de membru de familie, pirandele dau cu sapa în folosul comunității, cât e ziua de lungă. Cu salbele la gât, femeile cu fuste crețe stau aliniate pe marginea Drumului Național 25 și taie de zor iarba. Doar pirandele au ieșit să muncească pe stradă. În acest timp, bărbații lor mai meșteresc la câte un cazan de țuica.

”Nu mi se pare greu, mai ales că noi suntem vrednice. Nu am mai ieșit la muncă până acum, dar pentru că ne-a dat șansa domnul primar e foarte bine”, a spus Steluța Stănescu, una dintre beneficiarele venitului minim garantat.  Opt ore pe zi, câte 6,7,8 zile pe lună. Atât trebuie să muncească romii pentru a primi ajutorul minim garantat pe lună, pentru a încasa 120 de lei pentru fiecare membru al familiei.

”Nu este nimic senzațional. Totul este normal. Mie mi se pare că cel care are ajutor social și îndeplinește condițiile legale are și drepturi și îndatoriri. Eu încerc să le respect pe toate. Ei au înțeles și fac treabă foarte bună. Dar cine nu își face orele, îi suspend dosarul. Luna trecută am suspendat câteva. Nu numai romilor, ci și celorlalți”, a spus Cornel Hamza – primarul comunei Ivești. Legea nu permite încasarea ajutorului minim garantat dacă solicitantul are proprietăți, mașină mai nouă de 10 ani și teren. Zeci de dosare au fost respinse din aceste motive, iar unii romi sunt foc și pară.

”Eu nu pot să iau bani, pe mine num ă lasă să muncesc pentru că eu am palate cu turnulețe. Dar dacă eu așa am moștenit de la familia mea, ce să fac acum? Pe aștia bogați nu are cum să-i ajute. Adica nu-i permite legea primarului. Ei ar vrea să muncească și aștia cu palate, dar dacă legea nu le permite că au două nivele”, a lămurit lucrurile bulibașa Ferdinand Stănescu.

Așadar, șoferilor care vin dinspre Ivești și se opresc direct la spital, crezând că i-a lovit vreo smuceală și au început să aibă vedenii, le spunem: ”Stați liniștiți… Nu, nu este nimic în neregulă cu dumneavoastră… Vine doar sfîrșitul lumii…”

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
Etichete:,

Articole scrise de