Atenție la ”cartea de salvare a mașinii”!

Autor :

Data : 29 martie 2017

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Utilă, dar nu obligatorie

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Galați informează cetățenii cu privire la rolul “Cărții de salvare” a mașinii, dacă este sau nu obligatorie deținerea acesteia la bordul masinii dar și dacă lipsa poate face obiectul vreunei sancțiuni contravenționale.

 Cartea de salvare la bord este o inițiativă lansată pe 16 octombrie 2015 de către Automobilul Clubul Român (A.C.R.) împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență (I.G.S.U.), având ca scop protejarea vieții persoanelor implicate în accidente rutiere prin scăderea duratei de descarcerare a victimelor. Acest model a fost implementat în România după modelul altor cluburi din Europa, membre ale Federației Internaționale a Automobilului (F.I.A.).

Cartea de salvare la bord este un document standardizat în format A4, care prezintă specificațiile tehnice ale mașinilor, importante pentru reducerea timpului de descarcerare, respectiv: poziționarea armăturilor cabinei, a rezervorului pentru combustibil, a bateriei, airbag-urilor, generatoarelor de gaz, unităților de control etc., precum și unele puncte adecvate de tăiere, astfel încât, în cazul unui accident rutier echipajele de descarcerare să intervină cu promptitudine pentru salvarea victimelor. Se recomandă printarea color a acesteia și asezarea la parasolarul din dreapta conducătorului auto, urmând ca apoi, A.C.R. sau stațiile de carburanți partenere, să elibereze un autocolant de semnalizare. Autocolantul se va lipi în interiorul parbrizului în partea stângă sus sau jos pentru ca echipajele de descarcerare să poată observa cu ușurință prezența cărții de salvare la bordul autovehiculului.

În ceea ce privește obligativitatea deținerii la bordul autovehiculului a Cărții de salvare, nu există vreo prevedere legală care să stipuleze acest aspect, astfel că lipsa acesteia nu poate face obiectul vreunei sancțiuni contravenționale.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de