Arca lui Noe. Pot pisicile să înoate?

Data : 25 mai 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

„Pisica - pescar” e printre cei mai buni înotători, iar cele din rasele „Manx”, „Bobtail”, „Maine Coon”, „Abisiniene”, iubesc apa

La prima vedere e o întrebare amuzantă, ca un titlu de carte de copii, însă e un prilej de a face o analiză interesantă din punct de vedere biologic, pentru a cunoaște mai bine micuțele pufoase.

Dacă cineva ți-ar spune că poți să-ți înveți pisica cum să înoate, ai râde ? Această legendară aversiune este înnăscută sau fuga de apa a felinelor e dobândită de-a lungul timpului? S-ar putea să fiți surprinsi de răspuns.
Relația pisicilor cu apa este legată de modul în care au fost crescute imediat după naștere. În sălbăticie felinele vânează pentru a se hrăni. Fiind prădători de uscat nu au fost obligate niciodată să învețe să înoate. Relaâia lor cu apa se limitează la experiențe climatice, cum ar fi să suporte o ploaie rece pe blănița lor, nimic nu le îndeamnă să meargă la baie.

Cu toate acestea, pisicile sălbatice care trebuiau să vâneze pești ar fi putut dezvolta abilitatea de a înota bine. Dacă te uiți la felinele mari în sălbăticie, vei observa că multe, cum ar fi tigrii, sunt înotători puternici. Un alt exemplu bun este „pisica – pescar”, o felină salbatică din Asia care trăieste pe lângă cursuri de apă și care își găsește hrana în mediul acvatic. Potrivit biologilor Grădinii Zoologică din San Diego, pisica-pescar este unul dintre cei mai buni înotători ai regnului animal.

Odată cu trecerea timpului și a apropierii de om (e cam greu de spus, că pisica a fost domesticită), micile feline au început să fie din ce în ce mai protejate, viața lor fiind în medii controlate. Astfel, pisicile au ajuns să nu mai fie în contact fizic cu apa, iar când accidental au căzut în piscină sau în lac, a fost o surpriză pentru ele (și nu o surpriză placută).

Și totuși, pisicile moderne nu urasc neapărat apa. Ele nu sunt obișnuite cu contactul cu umezeala și senzatia de ud. Ați văzut vreodată filmele în care o pisicuță se joacă cu un robinet care picură? Poate să-și scuture laba odată ce se udă, dar asta e doar pentru că este o senzație nouă. La fel cum unele pisici preferă gustul de pește și altele puiul, unele pisici găsesc apa placută și altele nu.

Anatomia raselor de pisici înotătoare

Analizând construcția corpului pisicilor care sunt bune înotătoare, vedem un corp putenic și îngust, hidrodinamic. Lăbuțele sunt membranate, lățite, ca să poată „vâsli” mai bine, așa cum le ajută pe cele care vânează în zone noroioase să se deplaseze ușor, ca și când ar avea „rachete” pentru zăpadă. Două straturi de blană protejează pielea „pisicii-pescar” de umezeală și frig. Substratul scurt și dens păstrează apa, iar stratul exterior mai lung oferă marcajele și camuflajul pisicilor.

Analiștii de la „Animal planet” descriu pisica „Van” turcească ca pe un înotător înăscut. Rasa „Van” din Turcia își trage numele de la lacul Van, această pisică fiind o pufoasă, albă cu nuanțe ruginii în zona cozii și urechilor, extrem de independentă și energică, probabil prima pisică din istorie care s-a apropiat de om. De aceea este greu sa obții o alintatură de la ea. Rasa „Van” este fascinată de apă.

Legenda spune că această felină a fost adusă pe Arca lui Noe pentru a ajuta la rezolvarea problemelor cu șobolanii. Spre deosebire de pisica-pescar, „Van” turcească nu are un puf care se numește în zootehnie subpăr, blana sa fiind netedă, mătăsoasă. Lungimea umerilor și o gleznă rotunjită schimbă centrul de greutate al pisicii, creând o poziție ideală pentru înot.

Alte rase de pisici care iubesc apa

Pe lânga „Van” și pisica-pescar, care își doresc pe timpul verii o piscină, pisicile „Bengali”, sunt vestite pentru ca s-ar alătura proprietarilor lor în cadă. Pisica „Savannah” este altă rasă care iubește să fie scăldată. Atât pisicile „Bengal”, cât și „Savannah”, sunt mai direct legate de pisicile sălbatice decât multe alte rase.

Alte rase de pisici, unele rudimentare, semi-acvatice, sunt: pisica „Norvegiană de pădure”, „Manx”, „Bobtail japoneze”, „Maine Coon” și „Abisinienele”.

„Norvegiana de pădure” este o pescuitoare înăscută care îți fură pe nevăzute peștele din acvariu. „Manx” este o rasă care își are originea în Insula Man și care se spune că a ajuns acolo odată cu naufragiul unei corăbii din Armada spaniolă, fiind în relații speciale cu apa. „Bobtailul japonez” este o altă pisică fără coadă cunoscută ca perturbator al iazurilor cu crapi „koi” și manipularea robinetelor.

Pisica „Maine Coon”, originară din pădurile de pe coasta de est a Americii, nu se teme de apă, ci chiar se folosește în joaca ei de băile noastre, fiind foarte amatoare de a da buzna în toalete și de a bea apa direct de la robinet.

Ultima pe listă, dar nu cea din urmă, e pisica „Abisiniană”, o micuță șmecheră și jucauță, care se învârte pe lângă robineți, îndrăgostită de apa curgatoare.

Și ce dacă pisica ta urăște apa?

Apa poate reprezenta un pericol pentru pisicile cărora nu le place să înoate. Deși majoritatea pisicilor în aer liber vor evita piscinele, iazurile și lacurile, ele pot fi șocate dacă intră accidental în apă. Surpriza poate afecta capacitatea lor de a înota. Dacă pisica ta ajunge în piscină, asigurați-vă că ați spălat-o bine după baie. Chimicalele din bazine și bacteriile din alte acumulări de apă pot fi dăunătoare animalului dumneavoastră de companie.

Înecarea pisicilor nu este singura grijă legată de profilaxia pericolelor… Încercați să descurajați animalul să bea apă din surse necunoscute. Apele stătătoare pot conține bacterii periculoase pentru câini și pisici. Unele tipuri de alge și substanțe chimice sunt, de asemenea, nocive pentru adăparea animalelor de companie.

Poți să-ți înveți pisica să înoate?

Dacă pisica ta nu iubește apa, ai putea sa-ti pui întrebarea: „Pot să-mi învăț pisica să înoate?”. Dacă începeți devreme și încurajați destul de mult pisicile, ați putea să le obișnuiți sporturile nautice.

Cu toate acestea, indiferent dacă le place sau nu apa, este un secret păstrat cu grijă, doar pentru a menține tradiția că pisicile urăsc apa.

Dr. Cornel Gingărașu, medic veterinary

Foto: Jan Giesen, Linda Clarke

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de