Arca lui Noe. Ghid rapid de referință pentru identificarea și combaterea alergiilor la pisică

Data : 20 aprilie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Există 4 categorii de alergii: alergii aerofore, dermatită provocată de paraziți, dermatită de contact și alergiile alimentare.

Alergiile la pisici sunt una dintre cele mai frustrante condiții pentru pisici și proprietarii lor. Există o varietate de opțiuni de tratament deoarece nu există un tratament sigur și eficient. Scărpinatul este doar un semn că pisica dumneavoastră ar putea avea o alergie.

Alergiile pot afecta diferite părți ale corpului în moduri diferite. Există patru categorii principale de alergii: alergii aerofore sau cu alergeni din aer, dermatita de purici și alți paraziți, dermatită de contact și alergiile alimentare.

Având în vedere acest lucru, iată un ghid de referință rapid pentru alergii la pisici. Vă rugăm să consultați medicul veterinar dacă pisica dumneavoastră suferă de oricare dintre aceste simptome.

Alergiile din aer

Acestea apar atunci când pisica dvs. inhalează particulele la care este alergic.

Agenți: polen, acarieni de praf (praful de casă) și mucegai.
Simptome: strănut, bătăi sau frecare pe podea sau mobilier, mestecare / mușcare / lingerea pielii, infecții recurente ale urechii.
Observații: alergiile produse de aeroalergeni sunt în mare parte sezoniere.

Dermatita alergică

Acest lucru se întâmplă atunci când pisica dvs. are o reacție la o pișcătură de purici. Puteți preveni destul de ușor acest lucru, oferindu-i o prevenire obișnuită a paraziților externi.

Agenți: mușcături de purici.
Simptome: La fel ca în aer, dar poate deveni mai severă, având ca rezultat urticarie și anafilaxie.
Note: Mai frecvent la câinii și pisicile care au acces în aer liber decât pisicile din interior. Dacă dați pisicii dvs. un tratament de prevenire a infestatiei cu purici și aveți în continuare probleme cu ectoparazitii, adresați-vă medicului veterinar cu privire la prescrierea medicamentelor pe cale orală.

Dermatita de contact

Acest lucru se întâmplă când pisica ta atinge ceva la care este alergică.

Agenți: curățători de uz casnic, detergenți, iarbă, plastic.
Simptome: apariția de umflături / iritații roșii în punctele de contact (cum ar fi pe labe, stomac și coadă), zgârieturi / mușcături / lins, căderea părului, puncte fierbinți, alopecie și infectii secundare.

Alergii la mancare

Agenți: Poate fi orice sursă alimentară, dar cele mai alergenice alimente sunt proteinele, precum carnea de vită, carnea de porc, puiul, curcanul și ouăle. Soia, porumbul și grâul sunt, de asemenea, alergeni alimentari obișnuiți.
Simptome: tulburări gastro-intestinale diverse, grețuri, refuzul hranei, vărsături și diaree. Poate provoca, de asemenea, probleme respiratorii.

Note: Pisicile nu se nasc cu alergii alimentare; boala se declanșează după ce mănâncă o anumită hrană pentru o vreme. Cea mai amănunțită modalitate de a diagnostica o alergie alimentară este de a face un studiu de dietă sau de a oferi pisicii alimente hipoalergenice, astfel încât să vă puteți da seama cine ar putea fi vinovatul.
Veterinarul te poate ajuta cu asta.

Opțiuni de tratament pentru alergiile pisicilor

Există multe modalități de combatere a alergiilor. În funcție de tipul de alergie, de alergen și de pisică, este posibil să încercați câteva lucruri (sau o combinație de lucruri) pentru a găsi tratamentul potrivit. Amintiți-vă să vă antrenați sub îndrumarea veterinarului dvs. când începeți această bătălie. Vom începe cu strategiile mai ușoare și în timp începeți să lucrați la tratamentele mai complicate si puternice.

Periajul: Periajul pisicii în mod regulat poate ajuta la îndepartarea alergenilor din blană și pe piele (alergia la pisică și câine nu este dată de firele de păr ci de celulele descuamate de piele).

Ștergerea labelor dupa ce a iesit la plimbare in afara. Fă-o de fiecare dată când intră înăuntru și ai putea vedea o mare diferență. Animalele aduc pe lăbuțe o grămadă de alergeni din mediu exterior. Acest lucru este mai frecvent la câini.

Mâncare de înaltă calitate: Cooperați cu veterinarul, nutriționistul sau furnizorul local de hrană pentru animale pentru a găsi un produs de înaltă calitate și cu ingrediente care nu provoacă reacții alergice. Un aliment fără cereale este adesea un bun început, dar multe pisici cu alergii vor necesita o dietă limitată a ingredientelor.

Nutraceutice sau asa zisele suplimente alimentare: Adăugarea surselor de vitamina C, Omega, vitamina A, seleniu, zinc și alte componente antioxidante si imunostimulatoare/imunoreglatoare in alimentele pisicilor poate ajuta la rezolvarea cauzelor de alergie de toate tipurile.

Înlocuirea bolurilor alimentare / apă: Aceasta este o strategie care este mai frecvent utilizată la pisici față de câini. Dacă observați că pisica dvs. are acnee sau iritație în jurul gurii, ar putea fi de vină bolurile pe care le utilizați (dermatita de contact). Încercați să treceți la vase de sticlă sau ceramică și vedeți ce se întâmplă. Unii veterinari recomandă oțel inoxidabil. Evitați materialele plastice.

Filtrele de aer: Pentru a ajuta la combaterea alergenilor din aer, folosiți un filtru de aer sau două la ferestre. S-ar putea să simțiți diferenta chiar pentru propria persoană.

Antihistaminice: medicamentele umane nu sunt utilizate frecvent la pisici (cu toate acestea sunt utilizate în mod obișnuit la câini). Aceste produse din farmacie nu au tendința de a fi foarte eficiente la pisici, iar unele antihistaminice, cum ar fi Benadryl, trebuie să fie administrate la fiecare 8 ore, făcându-le dificil de suprapus cu programul nostru aglomerat. Antihistaminicele nu rezolva alergia în sine; ele ușurează doar simptomele.

Antibiotice: Acestea sunt în general prescrise dacă alergia a provocat o infecție secundară bacteriană.
Creme, unguente și șampoane topice: Acestea sunt prescrise pentru a ajuta la vindecarea punctelor fierbinți vizibile, a iritațiilor și a infecțiilor.

Steroizi: Acestea sunt prescrise atunci când antihistaminicele nu funcționează. Ele sunt totuși destul de puternice și pot avea unele efecte secundare substanțiale. Un efect secundar potențial grav la pisici este un risc mare de diabet zaharat.

Text și foto: dr Cornel Gingărașu, medic veterinar

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de