Arca lui Noe. Ghid nutrițional pentru pisica modernă

Data : 7 iulie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Ce este permis și ce este interzis în alimentația pisicilor

Există alimente umane care sunt complet sigure pentru pisici și, de asemenea, alimente care sunt periculoase și chiar potențial letale. Mulți proprietari de animale de companie învață despre alimentele toxice numai după ce pisica lor a ingerat ceva și a început să aibă simptome de boală.

Pisicile sunt în mod natural curioase și au un miros uimitor de sensibil. Această combinație poate duce pisicile să sară garduri și să fure alimentele de pe mese, să ia alimente de la grătar, să intre în cutii de gunoi, și să se strecoare în cămări și dulapuri. Alteori, iubitorii de pisici bine intenționați oferă resturi alimentare de la masa omului fără să înțeleagă că sunt toxice.

Mai jos, vom analiza și descrie ce poate să mănânce o pisică pentru a fi în siguranță. Este important să aveți alternative sănătoase la mâncarea specială pentru animale.

Alimente sigure pentru pisici

Există multe alimente umane care sunt „sigure” pentru pisici. Cu toate acestea, nu există produse destinate omului esențiale pentru pisici. Ceea ce au nevoie pisicile este un aliment de bună calitate formulat pentru vârsta, activitatea, problemele de sănătate care stau la baza și metabolismul individual al fiecarei micuțe feline.

Alimente complementare tip „recompense” sau desert sigure pentru pisici

Tratațiile tip „recompensă” ideale pentru pisici sunt realizate din ingrediente de bună calitate, care sunt hipocalorice sau moderate în calorii, cu ingrediente foarte atrăgătoare pentru pisica ta și care se acordă cu normele sanitare. Este mai bine să evitați mărcile de discount, dacă este posibil.

Există multe alimente umane care vă pot hrăni în siguranță pisica și aceste produse nu sunt toxice pentru pisici. Cu toate acestea, cantitățile mari din orice aliment administrate pisicilor cu aparat gastro-intestinal sensibil pot duce la probleme, cum ar fi vărsăturile și diareea.

Oricare dintre alimentele enumerate mai jos ca fiind „sigure” trebuie administrat numai în cantități mici și în ritm moderat.

Produse alimentare sigure pentru animale și „recompense”-desert pentru pisici

Mai jos sunt alimentele care pot fi sigure pentru a suplimenta hrana uzuală a pisicilor. Vă rugăm să luați în considerare faptul că aceste alimente trebuie să fie decojite, curățate, spălate, în unele cazuri fierte și fără semințe.

Pisicile ar trebui să fie hrănite cu bucăți mici pentru a preveni pericolele de sufocare.
Mere – cantități mici, fără semințe
Sparanghel
Avocado
Banane
Mure
Coacăze
Broccoli – fierte sau crude curatățe / spălate
Varză de Bruxelles
Pepene galben
Morcovi – fierți sau cruzi, curățați / spălați
Conopidă
Țelina – gătită sau brută curată / spălată
Brânză
Pui – gătit
Brânză de vacă
Biscuiţi
Afine
Ouă – fierte
Pește cum ar fi somonul (gătit)
Fasole verde – fiartă
Carne de vită tăiată sau friptură
Kiwi
Salată verde
Ovăz
Portocale
Papaya
Paste
Dovleac – gătit
Zmeură
Orez
Creveți – gătiți și decorticați
Spanac
Căpșune
Curcan – gătit
Pepene
Iaurt

„Recompensele”-desert tip bastonaș, covrigel, etc, nu reprezintă niciodată un înlocuitor pentru o mâncare de bază de bună calitate.

Aceste suplimente ar trebui să alcătuiască sub de 5% din cantitatea zilnică de calorii consumată de pisici.
Luați în considerare suplimentele cu conținut scăzut de calorii pentru pisicile care au probleme de masă corporală peste normal.

Produse alimentare care nu sunt sigure pentru pisici

Băuturi alcoolice. Alcoolul etilic este o componentă a băuturilor alcoolice care poate fi mortală . Pisicile sunt mult mai ușoare decât noi și pot fi foarte rapid afectate de cantități mici de alcool. Fiți cu băgare de seamă atunci când băuturile și pisicile sunt împreună. Toxicitatea poate provoca o mare varietate de semne clinice, care includ miros de alcool al respirației pisicii, lipsa echilibrului, schimbări de comportament, excitare, depresie, urinare crescută, ritmul respirator scăzut sau stopul cardiac și moartea.

Mere, caise, cireșe, piersici și prune. Deși șansele ingestiei acestor fructe este mică, cantitățile mari de semințe și frunze ale acestor fructe pot fi toxice. Acestea conțin un compus de tip cianură, iar semnele de toxicitate includ tulburările neurologice vizibile, pupilele dilatate, dificultăți de respirație, hiperventilație și șoc.

Avocado. Frunzele, fructele, coaja și semințele de avocado au fost descrise a fi toxice. Cu toate acestea, micile bucăți de avocado proaspete nu vor afecta o pisică. Componenta toxică din avocado este „persin”, care este un derivat de acid gras. Simptomele de toxicitate includ dificultatea respirației, dilatarea abdominală și acumularea anormală a fluidelor în piept, abdomen și sacul pericardic. Cantitatea care trebuie să fie ingerată pentru a produce toxicitate nu este încă stabilită.

Produse de patiserie. Produsele fabricate cu xilitol pot fi foarte otrăvitoare pentru câini, dar toxicitatea acestora nu a fost stabilită la pisici. Cu toate acestea, se recomandă să nu se dea pisicilor produse cu xilitol. Xilitolul este un îndulcitor utilizat în loc de zahăr pentru că este hipocaloric. Xilitolul este, de asemenea, un ingredient în multe tipuri diferite de gumă de mestecat. Apare în multe produse concepute pentru persoanele cu diabet datorită indicelui său glicemic scăzut. Xilitolul poate provoca scăderea zahărului din sânge și insuficiența hepatică la câini.

Pudra de copt este fabricată din bicarbonat de sodiu și un component acid, fosfat acid de calciu, sulfat de aluminiu sau un amestec din cele trei. Ingerarea unor cantități mari de bicarbonat de sodiu sau pulbere de copt poate duce la anomalii electrolitice (potasiu scăzut, calciu scăzut și / sau sodiu ridicat), insuficiență cardiacă congestivă sau spasme musculare.

Oase. Component alimentar care este periculos pentru pisici. Acest lucru se datorează pericolului ca acestea să se blocheze sau să fie blocate în gură, se sparg în cioburi ascuțite, care rănesc intestinele, produc risc de constipație, precum și o posibilă contaminare bacteriană. Majoritatea pisicilor nu sunt atrase de oase ca și cainii. Peștii și oasele de pui pot provoca probleme la pisici.

Guma de mestecat. Gumele care sunt fabricate cu xilitol pot fi toxice pentru câini. Toxicitatea pentru pisici este necunoscută și, prin urmare, nu este recomandată pentru pisici.

Ciocolata conține cafeină și teobromină. Acești doi compuși sunt stimulenți ai sistemului nervos și pot fi toxici pentru pisica dumneavoastră. Nivelurile de cofeină și teobromină variază între diferite tipuri de ciocolată. De exemplu, ciocolata albă are cea mai mică concentrație, iar ciocolata neagră sau boabele de cacao sunt cele mai periculoase.

Cafea (boabe). Deși mai puțin frecvente, s-au semnalat cazuri de feline care pot mânca cafea. Simptomele sunt foarte asemănătoare cu cele ale intoxicației cu ciocolată și pot fi la fel de grave sau chiar mai grave.

Lactate. Produsele lactate nu sunt extrem de periculoase, dar pot prezenta probleme din două motive. Una este conținutul ridicat de grăsimi și există un risc de pancreatită. Cel de-al doilea motiv este acela că pisicile digeră deficitar produsele lactate, deoarece nu dispun de enzima numită lactază.

Dieta alimentară. Alimentele produse pentru pierderea în greutate sau diabetul zaharat pot avea ingredientul xilitol și nu sunt recomandate pentru pisici.

Alimente grase. De multe ori le primesc ca pe niște delicatese sau le fură din coșul de gunoi. Aceste alimente grase pot provoca pancreatită. Semnele de pancreatită la pisici pot include vărsături, uneori diaree și durere abdominală. Durerea abdominală este adesea evidențiată de postura înțepenită sau de „întindere” a abdomenului. Unele pisici pot prezenta semne nespecifice, cum ar fi letargie, scăderea poftei de mâncare sau anorexie și pierderea în greutate. Pot exista forme acute și au nevoie de îngrijire veterinară, constând în terapie cu fluide și antibiotice.

Struguri și stafide. Ingestia de struguri și / sau stafide poate provoca insuficiență renală la câini. Acest lucru nu a fost documentat la pisici. Cu toate acestea, probabil este mai sigur să nu le administrați în rație. La câini, poate fi necesar un tratament prelungit pentru a oferi câinelui afectat o șansă de supraviețuire

Lapte sau smântână. Există o mulțime de informații false despre pisici și lapte. Cele mai multe pisici sunt considerate intolerante la lactoză, astfel încât ingerarea laptelui poate provoca tulburări gastro-intestinale, cum ar fi vărsăturile și diareea.

Nucşoară. Este posibil să nu realizați acest lucru, dar nivelele ridicate de nucșoară pot fi toxice, chiar fatale. Principiul toxic nu este cunoscut. Semnele de toxicitate includ tremurături, convulsii, anomalii ale sistemului nervos sau deces.

Ceapa și usturoiul. Aceste legume sunt o problemă. Pisicile nu au enzima necesară pentru a digera ceapa în mod corespunzător și acest lucru ar putea duce la gaze, vărsături, diaree sau dificultăți gastro-intestinale severe. În cazul în care cantități mari de ceapă sau usturoi sunt ingerate sau dacă acestea reprezintă o parte zilnică a dietei pisicii dumneavoastră, celulele roșii din sânge pot deveni fragile și se pot rupe. Acest lucru se datorează tiosulfatului, ingredientul toxic din ceapă și usturoi.

Cea mai obișnuită sursă de ceapă pentru pisici este în alimentele pentru copii. Unele alimente pentru copii au pudră de ceapă adăugată pentru gust Mulți oameni folosesc pilulele de usturoi ca un „control natural” al puricilor. Cantitatea de usturoi este scăzută, dar după multe pastile, la un moment dat, poate apărea starea de rău.

Ouă crude. Ingestia de ouă crude poate provoca la pisici otrăviri alimentare de la contaminanți, cum ar fi salmonella. Simptomele pot include letargie, vărsături, diaree și / sau anorexie.
Pește crud. Ingestia de cantități excesive de pește crud poate cauza deficit de tiamină (vitamina B1) la pisici. Acest lucru este cel mai frecvent întâlnit la pisicile hrănite cu diete de pește crud, alimente de casă și unele produse alimentare cu deficit de tiamină. Simptomele de deficit de tiamină includ anomalii neurologice.

Cartoful crud. Cojile verzi, nefierte și / sau brute de cartofi conțin solanină care poate provoca vărsături, diaree și uneori, afectează sistemul nervos cu letargie și dezorientare.

Ton. Consumul excesiv al tonului poate provoca intoxicații cu mercur la pisici. Se acceptă cantități mici de ton conservat sau fiert.
O precauție deosebită trebuie luată în ceea ce priveste ambalajele utilizate pentru a înfășura carnea. Unele pisici vor intra în coșul de gunoi sau în dulapuri și sunt fascinațe în preajma ambalajelor de la carne și a sforilor, din cauza mirosului, texturii și gustului. Nu este neobișnuit ca o pisică să mănânce un șnur care a fost folosit pentru a lega picioarele de pui sau de curcan si care necesită o intervenție chirurgicală pentru a o elimina.

Dr Cornel Gingărașu, medic veterinar

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de