Arca lui Noe. Ce este un test ADN pentru câini?

Data : 1 iunie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Testul genetic al câinelui ne spune din ce rasă este și putem afla potențialele riscuri pentru sănătatea acestuia

Baza vieții este un cromozom. Fiecare celulă dintr-un câine are 39 de perechi de cromozomi. Fiecare dintre acești cromozomi este alcătuit din diferite perechi de gene, fiecare cromozom având un potențial de 50 000 până la 100 000 de perechi de gene. Variațiile între celulele câinilor este motivul diferențelor dintre rase și chiar între câinii aceleiași rase. Variația genetică este și modalitatea prin care se poate stabili arborele genealogic (părinții și bunicii).

Testul ADN pe câine este foarte asemănător testării ADN-ului uman. Companiile care vând aceste teste ADN pentru câini mențin o bază de date a markerilor genetici referitori la rasă, pe care aceștia o folosesc atunci când efectuează testele genetice.

După ce ați primit proba ADN-ului câinelui dumneavoastră, aceasta este introdusă în bazele de date. Prin determinarea markerilor specifici pentru rasă, care sunt prezenți în profilul ADN-ului câinelui, vă puteți face o idee despre diferitele rase din strămoșii câinelui dumneavoastră.

Dacă aveți un câine de rasă mixt, un test de ADN pentru câini vă poate oferi o istorie a patrimoniului genetic al câinelui. Testul ADN pentru câini vă va oferi o privire precisă asupra istoriei familiei câinelui dumneavoastră, precum și o perspectivă asupra sănătății și comportamentului acestuia. Și din moment ce toate celulele dintr-un câine sunt aceleași, aveți nevoie doar de celule din interiorul gurii pentru a realiza un profil ADN. (Cu toate acestea, unul dintre testele ADN-ului canin – Marte Veterinary’s Wisdom Panel Professional – necesită sânge pentru testare și poate fi efectuat numai de către medicul veterinar.)

Care este cel mai bun test de ADN pentru câini?

Cel mai bun test de ADN pentru câini va include o majoritate a 180 de rase recunoscute de asociatiile și cluburile canine. Dacă sunteți în căutarea celui mai bun test de ADN pentru câini, iată o prezentare generală a câtorva teste ADN la câine:

Embark Dog Dog Test este considerat de iubitorii de câini ca fiind cel mai bun test ADN de pe piatță, dar este și cel mai scump preț, de la aproximativ 180 până la 200 de dolari. Compania este partener la Colegiul Cornell de Medicină Veterinar din New York.

Acest test ADN pentru câini este cel mai precis screening pentru identificarea rasei, trăsăturile, originea și riscul a 160 maladii genetice cunoscute în prezent. Testele conțin de 100 de ori mai mulți markeri genetici decât concurenții săi – peste 200.000 de markeri genetici. Testează 150 din 187 de rase recunoscute de Clubul Canin American (AKC). Rezultatele dumneavoastră vor fi disponibile în 3 până la 7 săptămâni. Aceasta este o așteptare îndelungată în comparație cu alte teste, dar acest lucru este de așteptat deoarece au foarte mulți markeri genetici și foarte multe boli genetice care trebuie acoperite în plus față de testul de identificare a rasei. Puteți obține interpretarea rezultatelor prin chat live sau prin e-mail.

Wisdom Health’s Wisdom Panel 3.0 este alt kit bine cotat ca test de ADN pentru câini. Prețul este de aproximativ 80 până la 90 dolari, deci este mai accesibil decât testul Embark Dog ADN. Acest test de ADN pentru câini acoperă peste 250 de rase, tipuri și varietăți, inclusiv 99% din cele 180 de rase recunoscute de AKC. Testul oferă o precizie ridicată, care acoperă 1.800 de markeri genetici. Cu toate acestea, testul oferă doar testarea mutațiilor genetice pentru doar două boli moștenite. Testul determină originea rasei și prezice greutatea ca adult. Acest kit de testare vine cu două tampoane de recoltare și vor înlocui tamponul gratuit dacă acesta este deteriorat. Rezultatele dumneavoastră vor fi disponibile în aproximativ 2 până la 3 săptămâni. De asemenea, clienții apreciază serviciul pentru clienți al companiei. Puteți primi răspunsuri la orice întrebări prin telefon sau e-mail.

DNA My dog îți oferă mai puțin decât testele precedente. Costând aproximativ 69 de dolari, este mai puțin scump decât alte teste. Din păcate, în baza lor de date există doar 84 de rase, ceea ce înseamnă că nu veți obține același nivel de precizie ca Wisdom Health sau Embark. De asemenea, acest test nu oferă testarea mutațiilor genetice pentru condițiile de sănătate. Obțineți rezultatele în aproximativ două săptămâni dar au existat plângeri ale clienților cu privire la acuratețea și rezultatele întârziate.

Deci, există o serie de teste ADN diferite pe piață, cu prețuri de la 69 dolari la 200 dolari. Puteți achiziționa aceste teste ADN pentru câini prin comenzi on-line. Deși există câteva kituri de testare ADN pentru câini, care sunt mai ieftine, acestea au o fiabilitate slabă și au primit recenzii slabe ale clienților.

Cum funcționează testele de ADN canin ?

Te-ai întrebat cum funcționează testele ADN pentru câine? După ce achiziționați kitul de ADN pentru câini, citiți cu atenție instrucțiunile. Cele mai multe kituri de testare ADN canin vă vor cere să așteptați un timp după ultima masă a câinelui dumneavoastră înainte de testare.

Răzuiți ușor cu tamponul din pachet pe fața internă a obrajilor. Apoi, împachetați tamponul în recipientul din pachet și utilizați plicul preplătit la poștă pentru a trimite eșantionul înapoi la laboratorul companiei cât mai curând posibil.

După ce primesc proba ADN-ului câinelui dumneavoastră, specialiștii companiei vor procesa ADN-ul și îl vor compara cu baza sa de rase de câini. În câteva săptămâni, veți primi rezultatele acelui test prin poștă sau prin e-mail.

Nu toate testele ADN pentru câini funcționează în același mod. Unele kituri de ADN pentru câini funcționează mult mai bine decât altele.Anumite teste de ADN canin vor identifica doar rasa câinelui dumneavoastră, în timp ce alte teste vă vor oferi mai multe informații, inclusiv un profil de risc pentru sănătatea completă.

Ce ne spune testarea genetică a câinilor?

Testul genetic al câinelui ne oferă de fapt, capacitatea de a avea o îngrijire mai bună pentru câinii noștri. Prin testarea ADN-ului, veți avea o idee mai bună despre diferitele boli pe care câinele dumneavoastră le poate avea ascunse în materialul genetic și care pot deveni active clinic în viata sa sau la urmașii săi. Înarmat cu aceste informații, veți fi mai bine pregătiți să vă ocupați de măsurile care se impun.

Testul genetic al câinelui ne spune ce rasă sau din ce categorie de rase sunt câinii noștri și dacă duceti rezultatele la medicul veterinar, puteți afla despre potențialele riscuri pentru sănătatea acestor rase. Fiind conștienți de acești factori de risc potențiali, medicul veterinar vă poate monitoriza mai îndeaproape câinele pentru aceste stări patologice și posibil, să-i salveze viața. De exemplu, dacă ADN-ul câinelui dumneavoastră arată că este predispus genetic la dezvoltarea artritei sau a displaziei șoldului, puteți ajuta câinele să lupte cu aceste simptome și să-i dea o calitate mai bună a vieții, oferindu-i medicamente și suplimente alimentare .

Rezultatele testării ADN-ului pentru câini vă pot ajuta, de asemenea, să oferiți o dietă mai bună pentru câinele dvs. Înțelegerea profilului genetic al câinelui indica echilibrul nutritional adecvat pentru rasa sa .

Informațiile provenite de la testul ADN-ului câinelui vă pot da și o idee mai bună despre cât de mare va fi câinele dumneavoastră tânăr sau despre caracteristicile acestuia. Și prin înțelegerea caracteristicilor rasei câinelui dumneavoastră puteți dezvolta mai bine un program de formare mai eficient pentru a face față problemelor comportamentale ale câinelui dumneavoastră.

Dr. Cornel Gingărașu, medic veterinar

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de