Aniversare emoționantă pentru Colegiul Național Mihail Kogălniceanu

Data : 12 noiembrie 2018

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

O festivitate absolut fascinantă a avut loc astăzi pe scena Teatrului Dramatic din Galați.

Sute de elevi, profesori dar și absolvenți ai prestigiosului Colegiu Mihail Kogălniceanu din Galați au sărbătorit astăzi 140 de ani de existenţă, la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”. Pe scenă au urcat rând pe rând elevi ai liceului care au prezentat mai multe momente artistice, dar şi multe surprize pentru publicul din sală.

Festivitatea de astăzi, la care au participat mai multe oficialități locale și județene, vine la doar câteva zile de la lansarea numărului omagial al revistei „Portret”, dedicat împlinirii a 140 de ani de la întemeierea liceului „Mihail Kogălniceanu”. Au la realizarea acestei reviste foști elevi și foști profesori care au evocat, mai mult sau mai puțin sentmental, atmosfera din liceu din perioada pe care fiecare a trăit-o. De asemenea, în numărul aniversar al revistei „Portret” se regăsesc portrete ale foștilor profesori, dar și aspecte inedite din viața școlii de pe vremuri.

Colegiul Național „Mihail Kogălniceanu” a luat ființă la 23 octombrie 1878 prin Ordinul nr 11042 din 1878 ca Școală Secundară de fete de gradul I cu secție de profesională devenind la 14 septembrie 1893 Școală Profesională de fete la propunerea autorităților, oferind calificare meșteșugărească sau gospodăresc familială. La 15 septembrie 1905, Primăria și Prefectura fac demersuri pentru reînființarea Școlii Secundare de fete. Cu timpul, școala câștigă un bine meritat prestigiu, iar anul școlar.

Motivul pentru care s-a ales pentru școală numele marelui om de stat și cultură a fost acela că Mihail Kogălniceanu, deputat de Covurlui, alături de G. P. Mantu și V. A. Urechia au avut însemnate contribuții la dezvoltarea instituțiilor de învățământ din Galați, la realizarea echilibrului dintre dezvoltarea economică și cea culturală. Începând cu 1918, traiectoria educațională a liceului a fost una ascendentă răspunzând nevoilor politice, economice și culturale ale comunității.

Prin Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale Nr. 35871/11 aprilie 2000 devine Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu” ca urmare a îndelungatei activități educaționale și a performanțelor profesionale. În anul 2007 liceul a obținut statutul de școală ENO cu indicativul RO20, iar elevii și profesorii au desfășurat activități de voluntariat în cadrul programului internațional ENO-Environment Online din 2007 până în prezent. Rezultatul acestor activități a fost concretizat prin plantarea în Aria protejată a Pădurii Gârboavele de puieți de salcâmi și stejari în colaborare cu autoritățile locale. În clasamentul celor mai bune licee, care a fost realizat de Ministerul Educației și Cercetării Științifice în baza mediilor de admitere la liceu și de la Examenul Național de Bacalaureat, Colegiul Național ”Mihail Kogălniceanu” a ocupat locul 46 în anul 2014, locul 43 în anul 2015 și 2016 (conform Intuitex – comunități care susțin educația). și locul 2 pe județ. Calitatea educației se reflectă pozitiv în rezultatele elevilor, acestea fiind recunoscute atât pe plan local, național cât și internațional ceea ce demonstrează că și profesorii și elevii sunt interesați de obținerea unor performanțe superioare ca urmare a creșterii calității procesului de predare–învățare.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de