Anchetă a Avocatului Poporului la Galați, în legătură discriminarea elevilor rromi

Data : 20 februarie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Polițiștii din cadrul IPJ Galați sunt acuzați de defăimarea comunității rrome.

Update: IPJ Galați respinge acuzațiile Partidei Romilor, de discriminare a elevilor rromi

Conducerea Inspectoratului de Poliție al Județului Galați respinge acuzațiile aduse de Asociația Partida Romilor Pro-Europa în memoriul adresat Parlamentului României, conform căruia polițiștii din cadrul inspectoratului ar discrimina elevii de etnie rromă și ar defăima comunitatea rromă din județ.

„Inspectoratul de Poliție al Județului Galați respinge acuzațiile de abuz și discriminare formulate de Asociația Partida Romilor Pro-Europa, în petiția adresată Parlamentului României și Avocatului Poporului. Reprezentanții IPJ confirmă că există un dosar penal în care se cercetează modul în care s-au ocupat locurilor speciale pentru elevii romi din învățământul liceal de stat din județul Galați, ca urmare a unor suspiciuni de fraudă”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Galați, Gabriela Costin.

___________________________________________________________

Avocatul Poporului a anunţat că a solicitat lămuriri Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Educaţiei Naţionale, după i-au fost semnalate unele aspecte cu privire la modul în care Poliţia cercetează ocuparea locurilor speciale pentru elevii romi din învăţământul liceal de stat din judeţul Galaţi.

Conform unui comunicat de presă transmis de Avocatul Poporului, cazul a fost sesizat de deputatul Daniel Vasile, care reprezintă în Parlament Partida Romilor Pro-Europa și a primit un memoriu în acest sens.

În acest memoriu, Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa acuză modul în care Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi desfăşoară cercetarea şi susţine că ancheta vizează defăimarea comunităţii rome din judeţ. În petiţie, reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale susţin, între altele, că „organul de cercetare solicită informaţii despre elevii romi, pornind de la ideea că aceştia sunt săraci, marginalizaţi, beneficiari de donaţii, de alimente, de burse sociale, de rechizite, de asistenţă şi consiliere psihologică, prezintă risc de abandon şcolar, având înclinaţii spre conflicte datorită provenienţei etnice a acestora. Din analiza dosarelor şi a situaţiei individuale a acestor elevi, a rezultat că majoritatea au situaţii familiale închegate, au rezultate şcolare bune şi foarte bune, nu sunt implicaţi în conflicte, situaţie ce pare de neacceptat de către anchetator”.

Petiţionarii constată că „suspiciunea organelor de cercetare penală vizează ocuparea locurilor special destinate elevilor de etnie romă din învățământul liceal, de elevi care nu îndeplineau condiţia de medie la evaluarea naţională (…) suspiciunile sunt nefondate”.

Reprezentanţii Asociaţiei adaugă faptul că „un alt aspect care este de natură să aducă atingere demnității şi intereselor legitime individuale, dar şi ale comunităţii din care provin elevii, se referă la indicarea unor criterii discriminatorii pe care să le aibă în vedere diriginții la întocmirea caracterizărilor individuale, fără însă să solicite informaţii despre situaţia şcolară a elevilor”.

Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa apreciază drept „abuzivă măsura întreprinsă de organul de cercetare penală, raportat la faptul că şcolile gimnaziale nu au o obligaţie legală de a ţine o evidenţă a elevilor pe criterii etnice”.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de