Alegerea primarilor în două tururi de scrutin este varianta câștigătoare pentru toți românii

Data : 30 octombrie 2018

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Un primar profesionist nu are nevoie să stea sub umbrela unui singur tur electoral, cred tinerii din PMP Galați.

Administrația publică locală reprezintă autoritățile care prestează servicii de interes local, în special primăriile și consiliile locale, ca unități autonome, precum și organismul lor coordonator, respectiv consiliile județene. Administraţia locală este prin definiție principala instituţie care garantează democraţia ca pilon de dezvoltare a societăţii, iar primarul este un garant al democrației la nivel local, iar apoi prin dezvoltare și promovare la nivel național.

Reprezentanții organizației de tineret a PMP Galați cred că modificarea legislației prin care alegerea primarului se face în două tururi de scrutin este necesară pentru societatea românească, având ca efect revenirea la o reprezentativitate reală și la o democrație solidă.

„Alegerea primarului în două tururi manifestă un plus de democraţie şi dă şansa generației tinere de politicieni de a înfăptui o politică de calitate și șansa de a ieși în faţă, pentru a câștiga scrutinul. O astfel de iniţiativă este binevenită atât pentru tinerii politicieni, care ar avea o şansă sporită de a câştiga alegeri și de a schimba lucruri, cât și pentru societatea derutată și dezolantă de atâtea persoane care ocupă funcții reprezentative în interesul personal și care au uitat pentru ce au fost aleși în aceste funcții cheie”, consideră Vasile Băncilă, vicepreședintele organizației de tineret a PMP Galați.

CITEȘTE ȘI: PMP Galați strânge semnături pentru a „reteza ghearele” PSD la alegerile locale

O mare parte a acestui declin la nivel reprezentativ local este generat de alegerea primarului într-un singur tur, motivat de faptul că primarii actuali sunt favorizați prin sinea postului pe care îl ocupă, iar schimbarea este aproape imposibilă.

„În secolul XXI globalizarea a înregistrat evoluții fulgerătoare, dar oricum viaţa unei comunităţi este foarte importantă iar principiile și mecanismele de reprezentare se formează la nivel local, democrația pleacă de la nivel local, dacă nu suntem în stare să conducem cu comunitatea pe care o reprezentăm la nivel local nu vom putea niciodată să fim reprezentativi la nivel național”, mai spune Vasile Băncilă.

„Promovarea subiectului alegerii primarilor în două tururi de scrutin prezintă mai multe avantaje decât dezavantaje. Balanța înclină mai mult în dreapta decât în stânga. Am avut un sistem de stânga în urmă cu aproape 30 de ani care s-a dovedit a fi mai puțin reprezentativ pentru societate, acum a venit timpul pentru preluarea inițiativei, pentru a schimba, pas cu pas, lucrurile spre un ascendent favorabil, iar această inițiativă reprezintă o picatură dintr-o mare de initiative pe care le putem implementa, pentru o dezvoltare solidă, durabilă și care într-adevăr să reprezinte poporul, la nivelul tuturor păturilor sociale”, a concluzionat vicepreședintele organizației de tineret a PMP Galați.

CITEȘTE ȘI: PMP Galați merge din poartă-n poartă și strânge semnături pentru alegerea primarilor în două tururi

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de