Activitățile culturale organizate astăzi, de Ziua Unirii Principatelor Romane

Data : 24 ianuarie 2018

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Gălățenii au de ales între programe artistice, evocări și vernisarea unor expoziții.

Muzeul de Istorie din Galați a pregătit pentru 24 ianuarie, ziua în care sărbătorim cu toții 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, evenimentul cultural „ARC PESTE TIMP: UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE”.

La Casa Memorială Costache Negri, din comuna Costache Negri, elevii Școlii gimnaziale „Elena Negri” vor susține un program artistic intitulat „HAI SĂ DĂM MÂNĂ CU MÂNĂ CEI CU INIMA ROMÂNĂ”, care va începe la ora 11.00.

La ora 14.00, la Lapidarium, va fi vernisată expoziția „AMBIENT ROMÂNESC – AMBIENT EUROPEAN, a doua jumătate a sec. al XIX-lea – începutul sec. al XX-lea”.

„Arhitectura spațiului expozițional și patrimoniul muzeistic permit sugerarea secvențială a unor interioare de epocă în care se puteau desfășura activități cotidiene mondene, familiale sau profesionale, atunci când civilizația românească se racorda la moda europeană, în ansamblul ei. Minicadrele ambientale conturează stilul de viață al elitei socio-politice autohtone și creează o atmosferă, sperăm, ospitalieră, specifică spațiului românesc al epocii și implicit universului citadin gălățean (marcat de ritmul modernizării impus de capitală, cu particularităţi proprii unui oraș-port cosmopolit). Fie că au aparținut unor personalități ori unor necunoscuți, obiectele îmbie imaginația la o călătorie în timpul căreia fiecare se poate considera musafir al unor: saloane mondene, spații de lucru, spații de relaxare cu conotații variate”, spune muzeograful Elena Ingrid Bahamat.

Tot la ora 14.00 și tot la Lapidarium, va fi vernisată și expoziţia „PERSONALITĂŢI ALE UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE”, organizată de muzeograful Costel Ilie. Aceasta relevă aspecte importante ale unor personalităţi care au contribuit la „Mica Unire”, primul pas spre formarea statului modern român. Aceasta a fost înfăptuită prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca Domn al Moldovei şi Ţării Româneşti (5/24 ianuarie 1859).

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de