Aberație! Gălățenii plătesc factura la canalizare și pentru apa cu care udă gazonul și florile

Autor :

Data : 11 aprilie 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

S-a ajuns la această situație după ce operatorii au obținut interzicerea prin lege a folosirii apei potabile la udarea grădinilor.

Printre cele mai aberante costuri plătite de români se află factura la canalizare pentru apa consumată la udarea grădinilor, deși este evident că acea apă nu ajunge în canalizare, ci se scurge în pământ.

Pentru cei care locuiesc la casă consumul apei pentru udarea grădinilor rezultă din diferența de consum iarnă – vară și operatorii de apă și canalizare ar putea aproxima consumul de apă aferent udării grădinilor, dar nu ai niciun interes să o facă. La fel cum și apa de ploaie este facturată la canalizare, deși în cazurile celor care locuiesc la casă și au grădini este clar că și acea apă ajunge tot în pământ.

Instrucțiuni Apă Canal SA: în factura la canalizare, apa evacuată se echivalează 100% cu consumul la apometru

Apă Canal SA Galați, ca și alți operatori de apă și canalizare calculează valoarea serviciilor de canalizare echivalând volumul de apă care ajunge în canalizare cu consumul de apă înregistrat la apometru.

„Cantitatea de apă uzată evacuată de utilizatorii casnici se va calcula ca 100% din apa consumată. Cantitatea de apă evacuată de celelalte categorii de consumatori se consideră a fi egală cu cantitatea de apă consumată”, se spune în instrucțiunile Apă Canal SA Galați.

Sunt exceptați de la regulă consumatorii industriali la care prin specificul producției o cantitate de apă rămâne înglobată în produsul finit. În aceste cazuri, cantitatea de apă uzată care ajunge în canalizare trebuie să fie măsurată la un debitmetru instalat la conducta de evacuare.

Factură la canalizare pentru apa cu care udăm gazonul

Mulți gălățeni consideră că facturarea în procent de 100% și la canalizare a consumului înregistrat la apometru e valabilă în cazul apartamentelor de bloc, dar nu e corectă în cazul celor care locuiesc la casă și din primăvară până în toamnă folosesc o mare cantitate din apă la udarea grădinilor.

„Pe factura din iulie, anul trecut, am avut un consum de 18 mc, cantitatea fiind 100% trecută şi la canalizare. Eu am 200 mp de grădină şi folosesc apa şi la udat gazonul. Nu văd de ce a trebuit să plătesc canalizarea tot pentru 18 mc. În sezonul rece, când nu ud grădina, consumul meu lunar este de 5-6 mc. E clar că în iulie am plătit canalizarea pentru aproximativ 12 mc de apă care au ajuns în pământ, nu în canalizarea orașului. Am plătit degeaba. La bloc, înţeleg, că acolo toată apa care trece prin apometru e folosită în apartament. Dar la casă?“, ne-a declarat Eugen Munteanu, unul dintre gălățenii nemulțumiți că trebuie să plătească o sumă suplimentară care nu este justificată prin serviciile prestate de Apă Canal SA Galați.

Potrivit acestuia, în 2018, din aprilie până în septembrie, a plătit canalizarea pentru aproximativ 80 de mc de apă pe care a folosit-o la udarea grădinii. La tariful serviciului de canalizare, de 2,88 lei/mc, asta înseamnă că în 2018 a plătit circa 230 de lei pentru evacuarea unei cantități de apă de care nu a beneficiat.

Captivi în sistem, pe baza Legii 241

S-a ajuns la această situație după ce Asociaţia Regională a Serviciilor de Apă Canal a hotărât considerarea în întregime a apei înregistrate de apometru ca fiind preluată de canalizare. Anterior, operatorii treceau în factura la canalizare doar 80% din consumul înregistrat la apometru.

Decizia are la bază prevederile Legii 241/2006, referitoare la serviciul de alimentare cu apă și de canalizare, care descurajează utilizarea apei potabile la udarea grădinilor sau alte treburi gospodărești.

La art 4, aliniatul (1), se spune că „apa potabilă distribuită prin sistemele de alimentare cu apă este destinată satisfacerii cu prioritate a nevoilor gospodărești ale populației, ale instituțiilor publice, ale operatorilor economici și, după caz, pentru combaterea și stingerea incendiilor, în lipsa apei industriale”.

La aliniatul aliniatul (6) legiuitorul vine cu o recomandare: pentru stropirea spațiilor verzi sau spălarea autovehiculelor se va utiliza cu precădere apă industrială.

Problema este că utilizatorii casnici nu au acces la o rețea de apă industrială, iar în aceste condiții sunt captivi în sistem și oricât de incorect li se pare, trebuie să plătească acești bani.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de