Abandonul școlar pune în pericol viitorul României

Data : 17 noiembrie 2016

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Un vechi proverb românesc spune ”Ai carte, ai parte”. Înțelepciunea populară nu a dat greș niciodată. Da, știu, o să spuneți că, în ziua de azi, o mulțime de analfabeți și neinstruiți s-au cocoțat pe culmi. Că ”parte” au doar maneliștii, miliardarii de carton, care și-au făcut averile din hoție și pseudovedetele care ne asasinează micile ecrane seară de seară, iar cei cu carte, adică medicii, profesorii, cercetătorii, ofițerii, funcționarii publici trăiesc din salarii de mizerie. Sincer, mi-e greu să vă contrazic în vremurile pe care le trăim.

Tocmai de aceea, cred că a venit momentul să reașezăm scara de valori în România. Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului și să nu ne mai ”închinăm” la idoli falși. Este timpul ca medicii, profesorii, cercetătorii și, în general, toți oamenii cu carte din această țară să-și regăsească locul cuvenit pe scara de valori a societății românești. Să fie apreciați la justa lor valoare și retribuiți corespunzător. Aceasta ar fi recunoașterea adevărată pentru ”materia cenușie” a României, cea care a produs și produce plusvaloare, inventează, inovează, salvează sau educă.

Ori acest lucru nu este posibil sub nicio formă cu infrastructura școlară de astăzi, cu programele greoaie de învățământ, cu incertitudinile care cresc de la an la an, cu lipsa de predictibilitate, dar, mai ales, cu accesul din ce în ce mai dificil al copiilor la educație.

Am citit de curând rezultatele unui studiu despre analfabetism și m-am cutremurat. 42% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional, adică știu să scrie și să citească, dar nu înțeleg ceea ce citesc. Voi nu sunteți îngroziți de această realitate? Am mai citit că abandonul școlar în România anului 2016 se apropie de pragul critic de 20%. Adică, un copil din cinci abandonează școala din diverse motive, cum ar fi sărăcia, distanța foarte mare față de unitățile de învățământ, greutățile familiale, lipsa părinților plecați în străinătate în căutarea unui trai mai bun.

Sincer să fiu, nu aceasta este România în care vreau să îmi cresc copilul. Vreau pentru copiii noștri o țară în care abandonul școlar să fie doar o sintagmă din dicționar, nu cruda realitate. Vreau o țară în care copiii să nu mai străbată kilometri întregi prin arșiță sau viscol pentru a ajunge la școală.

Vreau o țară în care cadrele didactice să fie respectate și stimulate să-și atragă copiii spre școală, în care elevii și părinții să își poată alege materiile pe are vor să studieze, în care școala nu este o sperietoare, ci o plăcere.

Și mai vreau un Galați în care să nu mai existe școli cu veceul în curte și fără apă potabilă, un Galați în care părinții să nu mai fie obligați să-și înscrie copiii la școala sau grădinița dorită cu luni bune înainte și cu pile, un Galați în care școlile au încălzire proprie și nu stau la cheremul unui sistem falimentar, un Galați în care părinții nu mai trebuie să ”cotizeze” la școală pentru a cumpăra cele trebuincioase procesului de educație, de la hârtie igienică până la computere.

Vreau un Galați educat, un Galați cu unități de învățământ moderne și fără abandon școlar. Cu cât copiii vor abandona școala mai mult, cu atât ne va fi mai greu să progresăm, să mergem înainte, să ne proiectăm viitorul.

Numai prin educație putem schimba Galațiul, putem schimba România, putem schimba lumea. Prin educație putem învinge corupția și minciuna. Prin educație putem combate intoleranța și discriminarea. Prin educație putem fi mai buni, mai generoși, mai uniți.

Partidului Mișcarea Populară, Cod MF 11160002, Cod Productie PMP-P001
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de