A început campania electorală

Data : 12 noiembrie 2016

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Doar pliante şi promisiuni. Atât pot oferi electoratului efectivele partidelor

Panotajul mare trebuie să dispară. Mai este permis doar afişajul în zonele special amenajate de primăriile fiecărei localităţi. Comparativ cu precedentele campanii, din anii anteriori, în acest an, şi la locale, şi la parlamentare, banerele, mashurile, au fost mult mai discrete prin Galaţi. Retragerea în campanie a mashurilor nu ajută cu adevărat, în condiţiile în care oricum foarte mulţi oameni s-au plictisit să îşi pună atenţia pe ofertele politice. În societăţi cu democraţii consolidate, vezi cazul SUA, inclusiv în ziua alegerilor au loc dezbateri politice, iar mass-media îşi asumă pe faţă susţinerea politică, fără rezerve, ori false ipocrizii. Şi a fost o dovadă limpede votul americanilor. Cu toată susţinerea masivă a lui Hilary Clinton, de către mass-media şi vipuri deopotrivă. De această dată, când americanii au avut de dat un avertisment, au făcut-o răspicat. Le-a ajuns de tipologia vechilor lideri şi au fost dispuşi să încerce să se lase conduşi de paiaţa curţii, fugărind regele de pe tron.

Revenind în România, în precampanie au lipsit şepcile, tricourile, pixurile, brichetele, sacoşele cu alimente, ori mitingurile electorale cu mititei. Binecunoscutele pomeni electorale ţin de vremuri apuse. Cu siguranţă nimeni nu va mai împarţi ceva în această campanie.

Partidelor le rămâne deci posibilitatea de a oferi pliante şi de a convinge electoratul să le voteze candidaţii pentru programele cu care vor promite că le vor face românilor existenţa mai bună. Însă faptul că efectivele de partid se deplasează fără a purta însemnele partidului nu aduc mai multă civilizaţie. Dimpotrivă! Cred că era mult mai civilizat ca membrii de partid să fi purtat însemnele de identificare la vedere. Astfel, oamenii care erau dispuşi să discute despre candidaţi se opreau, iar ceilalţi îşi continuau drumul. În această situaţie, cineva care nu are chef, din varii motive, să discute cu efectivele de partid se pot simţi agresaţi de o simplă întrebare. Deci, interdicţia purtării însemnelor partidului aduc mai mult deservicii societăţii.

Ziua scutinului este pe 11 decembrie 2016. Românii cu drept de vot vor decide pe cine vor trimite timp de patru ani să îi reprezinte în Parlament, la Camera Deputaţilor şi Senat.

De această dată votul va fi dat pentru întreaga listă de partid. Experimentul votului uninominal acordat parlamentarilor care au reprezentat câte un colegiu a fost abandonat. Deci este probabil ca în acest mandat să dispară parlamentarii proveniţi din mediul rural. La Galaţi partidele nu i-au pus pe locuri eligibile.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de