200 de siderurgiști gălățeni au pichetat Guvernul

Data : 7 noiembrie 2017

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Ei sunt nemulţumiţi de faptul că nu sunt ajutați să livreze ţevile necesare realizării gazoductului BRUA.

BRUA este un proiect de aproximativ 560 milioane de euro care se va traduce pe teritoriul României printr-o conductă de 550 km pe traseul Giurgiu – Podişor – Corbu – Hurezani – Haţeg – Recaş – Horia şi a trei staţii noi de comprimare (Corbu, Haţeg și Horia), care vor lega punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) şi Ungaria (Csanadpalota).

Comisia Europeană a aprobat încă din primăvara anului trecut pentru Transgaz o finanțare nerambursabilă de peste 179 de milioane de euro, pentru a construi partea din gazoductul BRUA care traversează România. Transgaz s-a apucat de treabă și a pus la punct documentația de licitație pentru furnizarea țevii, materia primă principală pe care se bazează acest proiect. Și odată cu documentația, a amorsat și bomba, făcând posibil ca banii pentru țeavă să se ”scurgă” precum gazul, dar nu spre noi sau spre Europa ci spre furnizori de materii prime și materiale din afara Uniunii Europene.

De aici pornește nemulțumirea salariaților de la ArcelorMittal Galați, care sperau ca țeava necesară acestui proiect să fie livrată de la Galați. Aproape 200 de oameni s-au instalat încă de dimineață la poarta Guvernului, înarmați cu pancarte pe care erau scrise mesaje precum „Vrem proiectul BRUA, vrem să ne păstrăm locul de muncă”, „Oţel românesc pentru proiecte româneşti”, „Ţeavă românească pe pământ românesc”, „Corupţia voastră e mai tare ca oţelul nostru?” sau „Suntem în UE ca să importăm din China?”.

Potrivit mediafax.ro, Guvernul României a desemnat drept câștigătoare ale acestei licitații două firme turceşti şi una rusească.

„Suntem singura întreprindere din ţară care putem efectua acest contract fără nicio problemă. De aceea suntem astăzi, aici, protestăm în faţa Guvernului, pentru a apărarea locurilor noastre de muncă, ceea ce ei au promis în campanie”, a declarat, pentru agenţia de presă mediafax.ro, Ioviţă Lungu, liderul Sindicatului Ţevi Sudate Arcelor Mittal Galaţi.

În urmă cu 6 luni, deputatul PMP de Galați Cătălin Cristache a depus o interpelare adresată primului ministru de atunci prin care i-a solicitat să intervină pentru modificarea acestei proceduri.

„Legislația europeană reglementează ca minim 50% din produse să fie de origine comunitară, ori procedura Transgaz invocă legea română, conform căreia doar în caz de egalitate sau echivalență a ofertelor cu deviație de maxim 3%, ofertele UE să aibă prioritate în defavoarea produselor non-UE. Fiind vorba de bani europeni, legea europeană are prioritate și consider că așa cum au putut da peste noapte ordonanțe pentru uz personal, membri guvernului pot emite un act normativ prin care să protejăm producătorii intracomunitari, deci și producătorii români, în fața concurenței extracomunitare. Banii europeni sunt și banii românilor iar România este unul din producătorii importanți de conductă de oțel, Galațiul fiind direct interesat în acest domeniu prin ArcelorMittal.

Consider ca este de datoria noastră să stabilim , pentru un astfel de proiect, criterii de acceptare a ofertei câștigătoare luând ca preferința produsele de proveniența Europeana. Acest lucru este întâlnit în toate țările Europene dezvoltate, iar ca exemplu recent putem face referire la proiectul de gazoduct EUGAL, unde numai firme europene au fost declarate câștigătoare”, spunea atunci Cătălin Cristache.

Sursa foto: mediafax.ro

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Articole scrise de